Archief per maand:
Archief per jaar:

Schimmel verdwenen uit flat

De schimmel is verdwenen uit de woning van de Alkmaarse familie Aryania. De technische ingrepen die woningcorporatie Woonwaard voorstelde om de ventilatie en isolatie van de flat aan de Koelmalaan te verbeteren, hebben hun vruchten afgeworpen.

Op 1 december van het vorig jaar spraken wij voor het eerst over het drama van de familie Aryania, zie daarvoor http://www.nzg-journalisten.nl/schimmel-neemt-b…-woning-aryanias/. Hun woning in de stokoude Koelmaflat was een en al schimmel. Zij gaven woningbouwcorporatie Woonwaard de schuld. Er zitten gaten in de buitenmuren en het vocht slaat door. De muren in de slaapkamers voelen letterlijk vochten en klam aan. Woonwaard kaatste de bal terug en zei dat de familie te weinig of slecht ventileert.

Na de publicatie kwam Woonwaard in actie. Er had een onderzoek plaats, er kwamen een rapport en adviezen, zoals boekenkasten en bedden in de slaapkamers enkele centimeters van de koude muren te schuiven. Hierdoor komen de muurdelen meer in aanraking met de temperatuur van de woning en wordt de ventilatie ook beter. 

Ventileren

Voorts werd er geadviseerd om het stookgedrag aan te passen. De woning met name de temperatuur in de slaapkamers van de kinderen was te laag. Koele lucht kan minder vocht bevatten, waardoor er condens op de koude muurdelen ontstaat. Met name op momenten als er gekookt en gedoucht werd en veel mensen in de woning aanwezig waren, vertoonden de grafieken behoorlijke pieken in de luchtvochtigheid en het gehalte CO2. Dit duidde er volgens Woonwaard op dat er op zulke piekmomenten nog steeds niet afdoende werd geventileerd.

De familie kreeg voorlichting over hoe ze goed moesten ventileren. Bemiddelaar Pieter Bliek schafte een tweedehands afzuigkap aan. De familie Aryania heeft na de technische verbeteringen woord gehouden, door goed te ventileren. De schimmel is daarna inderdaad verdwenen. Iedereen is nu tevreden. Alleen het gehalte CO2 was nog iets te hoog. Het advies is om nog ietsje beter te ventileren. “CO2 zie en ruik je niet, schimmel wel. Maar de schimmel is nu weg en daar ging het in eerste instantie om”, aldus Bliek.

De conclusie is dat de familie Aryania de weddenschap met Woonwaard heeft verloren. Woonwaard had met hen om een fles wijn en een reep chocolade gewed dat wanneer de familie na de technische verbeteringen goed zou ventileren, de schimmelproblemen tot het verleden zouden behoren. “Maar verlies betekent in dit geval winst voor zowel Woonwaard als de familie. Voor de verandering eindelijk eens een conflict dat goed afloopt. Zo kan het dus ook.”

Zo zag het er uit, voordat Woonwaard ingreep.