Archief per maand:
Archief per jaar:

Schrijven over stad en land

De documentaire uit de tentoonstelling Het beste van stad en land in Stedelijk Museum Alkmaar is het beginpunt van de workshop Handlettering – Schrijven over stad en land op zondag 9 augustus van 14.30 tot 16.30 uur.

Handlettering is moderne kalligrafie. Tegenwoordig is het weer helemaal in om zelf sierlijke letters te tekenen. Meestal op hippe posters met sierlijk getekende letters of spreuken.

De workshop begint met het bekijken van de film Stad en land. In de film zijn verschillende inwoners van Alkmaar en de opgeslokte randgemeenten Graft-de Rijp en Schermer te zien. Zij vertellen over hoe het is om te wonen in de stad of op het platteland. En wat volgens hen het beste is.

Stel dat jij in de film te zien zou zijn. Wat zou je dan willen vertellen of laten zien over jouw woonplaats? Dat ga je verwoorden in een korte spreuk of een steekwoord, om dat in mooie letters op een puzzelstuk te tekenen. Workshopdocent Bart van Rijn (docent beeldende vorming uit Hoorn en schilder) helpt daarbij en kan precies vertellen hoe een lettertype wordt gekozen en opgebouwd met behulp van hulplijnen en speelse tekeningen. Als de kunstwerken klaar zijn krijgen ze een plekje in de tentoonstelling Stad en Land, waar ze samen met andere puzzelstukken Alkmaar, Graft-de Rijp en Schermer aan elkaar puzzelen tot een Alkmaar.

De workshop is een echte familieworkshop. Iedereen vanaf zes jaar kan binnenlopen in het museumatelier en op de tentoonstelling Het beste van stad en land om mee te doen. De entree tot het museum is €10, de workshop is gratis. Er kunnen slechts 20 personen aan deelnemen. Het advies is om zo snel mogelijk telefonisch in te schrijven via het museum op 072-5489789.

Workshop 'Schrijven over stad en land'. Foto: Stedelijk

Workshop ‘Schrijven over stad en land’. Foto: Stedelijk