Archief per maand:
Archief per jaar:

Schuld aan dood vierjarige

Een speelhal in Grootebroek en zijn 52-jarige directeur zijn schuldig aan de dood van de vierjarige Maurycy. De straffen zijn vandaag uitgesproken.

De Alkmaarse rechtbank heeft de speelhal een geldboete opgelegd van 20.000 euro. De directeur is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Een 29-jarige medewerker van de speelhal en een begeleidster (32) van het kinderdagverblijf zijn vrijgesproken. De kleuter was op 31 december 2015 met zijn kinderdagverblijf op een uitstapje naar de speelhal en viel daar van een speeltoestel, een opblaasbare klimheuvel, af. Hij liep hersenletsel op en overleed negen dagen later.

De rechtbank verwijt de speelhal en de directeur schending van hun zorgplicht. Het speeltoestel werd onjuist gebruikt, personeel en bezoekers waren niet voorgelicht over de risico’s ervan, er was onvoldoende toezicht bij het speeltoestel en er waren ook onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen.

Het kinderdagverblijf heeft voorafgaand aan de terechtzitting een door de officier van justitie aangeboden transactie geaccepteerd en hoefde daarom niet meer voor de rechter te verschijnen.