Archief per maand:
Archief per jaar:

’Het leken wel ontsnapte dieren’

Eisen tot half jaar voor vechtpartij

door arno ruitenbeek

haarlem – Drie verdachten van een grote vechtpartij in eetcafé Dinges in IJmuiden hebben tot een half jaar cel horen eisen. Bij de Haarlemse rechtbank vertelden twee van hen, vader Michael E. (47) uit IJmuiden en zoon Marinus E. (27) uit Velserbroek, dat zí’j de slachtoffers waren.
Op 16 januari van dit jaar tegen middernacht kwamen vijf mannen, onder wie Michael E. en zijn twee zonen Marinus en Michel (16), Dinges binnen. Volgens diverse getuigen ’leken de vijf wel dieren die ontsnapt waren uit de dierentuin. Iedereen die ze tegenkwamen, sloegen ze neer’. Er vlogen glazen in het rond, er werden harde klappen en vuistslagen uitgedeeld. Een cafébezoeker kreeg een stukje glas in zijn nek. Vader E. zou met een kapot glas deze jongen in de nek hebben gestoken. Hij ontkende hardnekkig. De officier van justitie had ook onvoldoende bewijs voor een poging tot doodslag door E. senior en hield het, net als bij Marinus E. en de vermoedelijke aanstichter, Miguel G. (23) uit IJmuiden, op openlijke geweldpleging.
G. bekende in de fout te zijn gegaan bij binnenkomst van het eetcafé. Hij herkende de jongen die hem de avond ervoor in een andere bar had geduwd en wilde ’het uitpraten’. De jongen in kwestie was dreigend opgestaan en G. had gereageerd door zijn tegenstander omver te duwen. Vader E.: ,,Op dat moment kwam een stuk of twaalf gasten die ik pitbulls noem, vanachter uit het café en zette het op een vechten. Ik zal best een klap hebben uitgedeeld, maar alleen om mezelf te verdedigen.’’ Zoon Marinus: ,,Ik lag uitgeteld op de vloer na een klap met een tafelpoot, dus ik kán helemaal niet hebben meegedaan.’’ De zaak van de minderjarige E. werd achter gesloten deuren behandeld.
Vader E. zat 72 dagen in voorarrest, zijn zoon 39. Van de officier hoeven ze niet terug naar de cel, vandaar de eisen: beiden 240 dagen, waarvan respectievelijk 168 en 201 dagen voorwaardelijk. Voor Marinus zouden er, aldus justitie, wel 60 uur onbetaalde arbeid bij moeten komen. Bovenop een half jaar cel voor G. zou voor hem nog de voorheen voorwaardelijke celstraf komen voor openlijk geweld in Zandvoort in 2009. De uitspraken zijn op woensdag 11 mei.