Archief per maand:
Archief per jaar:

SERIEMOORD, OF LIJKT HET ER SLECHTS OP?

John Verdon imponeert met ’Laat de duivel rusten’

John Verdon: Laat de duivel rusten

Boekerij

19,95 euro, e-book 12,95 euro

Dave Gurney mag dan al geruime tijd gepensioneerd zijn, zijn kwaliteiten als rechercheur zijn bepaald niet afgenomen. Integendeel, zelfs. Met knap denkwerk zet hij ‘die arrogante klootzakken van de FBI’ mooi te kijk als hij een tien jaar oude zaak wèl oplost.

Een decennium terug worden zes moorden gepleegd. Het enige dat de federale speurders na vruchteloos onderzoek hebben bereikt, is de vaststelling dat de slachtoffers poen hadden en in een zwarte Mercedes reden. De vermeende dader komt in de boeken te staan als De Goede Herder. Op basis van zijn, met Bijbelse verwijzingen doorspekte teksten zou de conclusie getrokken kunnen worden dat hij wil afrekenen met hebzucht; de FBI doet geen enkele moeite dieper te graven en legt het dossier op de stapel ‘onopgelost’.

Gurney, als adviseur aangetrokken voor een tv-serie waarin de nabestaanden van de moordenaar hun emoties aan den volke tonen, ontdekt dat het anders ligt, maar ook dat er meer is. Zonder iets van de prachtige intrige of de ijzingwekkend sterke ontknoping weg te geven, dit: niet alle seriemoorden zijn wat ze lijken.

Verdon heeft na ‘Sluit je ogen’ weer een imponerende thriller gecomponeerd. Waarbij we de goed bedoelende geitenwollensokkentypes – echtgenote Madeleine en zoon Kyle – op de koop toe nemen.

ARNO RUITENBEEK

Duivel

Gurney is dan wel gepensioneerd, maar rechercheren kan-ie.