Archief per maand:
Archief per jaar:

Skimmers moeten 1,9 miljoen euro misdaadgeld betalen

door arno ruitenbeek 

oude meer – Een Roemeense skimbende die vanuit Hoofddorp opereerde, moet zijn criminele winst van bijna 1,9 miljoen euro afstaan aan de Nederlandse staat. Tegen een van de zes bendeleden, Ion B. (26), eiste de officier van justitie op Schiphol gisteren bovendien 3,5 jaar celstraf. De uitspraak is op 24 januari.

De arrestatie van geldkoerier B. op 6 december 2009 op de luchthaven betekende het begin van het einde van de activiteiten van de Oost-Europeanen, die in acht maanden tijd duizenden slachtoffers hebben gemaakt. Hun uiterst professionele werkwijze is in de justitieboeken beland als de ‘blue tooth-methode’. Ze sloopten pinautomaten in winkels in bijvoorbeeld Badhoevedorp (buit: 1,02 miljoen euro) of dierentuin Blijdorp in Rotterdam (5,8 ton), stopten er printplaten, kaartlezers en blue tooth- en geheugenapparatuur in. Via bijpassende mobiele telefoons lazen ze de gegevens van betaalkaarten van de klanten en de pincodes uit, kopieerden die naar blanco cards en namen in Mexico, de VS, Canada en de Filippijnen geld op. Door het grote tijdverschil was de kans op ontdekking klein.
B. bleek bij aankomst in Nederland 38.000 Amerikaanse dollars en 2500 euro’s in contanten in zijn koffer te hebben verstopt. Hij zou dat hebben verdiend als barman in Mexico. Hij had een usb-stick op zak, waarop de betaalgegevens stonden uit een skimactie bij de Intratuin in Amsterdam eind november 2009. Daarbij werden klanten voor ruim elf mille gedupeerd. De gsm van de Roemeen bevatte onder meer een telefoonnummer van een autoverhuurder uit Hoofddorp. Dat leidde naar vier landgenoten en een Rus die een woning aan de Kruisweg in Hoofddorp huurden. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de Badhoevedorpse klus medio december 2009.
Na hun aanhouding op 21 januari 2010 was er landelijk een grote daling van het aantal skimmisdrijven. Het quintet is inmiddels veroordeeld tot gevangenisstraffen tot vijf jaar. Maar justitie wil hen nu kaalplukken. Voordat de Schipholrechters zich daar in april over buigen, willen de advocaten van de zes dat ook de ‘grote mannen op de achtergrond’ worden gepakt in Roemenië en berecht, zodat het bedrag per kop kleiner wordt.