Archief per maand:
Archief per jaar:

Slag bij Rustenburg herdacht

De slag bij Rustenburg wordt zondag herdacht.

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen door verraad in een val gelopen, na een wapendropping in de Wogmeer. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers.

De anderen wisten nog te vluchten naar boerderij Houtlust aan de Zuidervaart in de Schermer, maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. De Duitsers staken de boerderij in brand. Deze gebeurtenis staat bekend als de slag bij Rustenburg.

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn: Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden

11 oktober vanaf 14.45 uur verzamelen belangstellenden zich bij restaurant Het Schermer Wapen aan de Oterlekerweg 3. Hierna lopen de aanwezigen in stille tocht naar het verzetsmonument. Daar volgen om 15 uur twee minuten stilte en vervolgens legt burgemeester Piet Bruinooge een krans.