Archief per maand:
Archief per jaar:

Slag om Rustenburg morgen herdacht

De herdenking van de Slag bij Rustenburg heeft morgen, donderdag 11 oktober, om 15 uur plaats in Stompetoren.
Restaurant Het Schermer Wapen aan de Oterlekerweg 3 in Stompetoren is het verzamelpunt om 14.30 uur. Daarna lopen de aanwezigen om 14.45 uur naar het verzetsmonument bij de algemene begraafplaats.
Daar wordt om 15 uur twee minuten stilte gehouden.
Wapendropping
In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers.
De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer, maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. De Duitsers staken boerderij Houtlust aan de Zuidervaart in brand. Deze gebeurtenis staat bekend als ‘De slag bij Rustenburg’.
De omgekomen verzetshelden zijn, naast Gerard Veldman: Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.