Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Slechte boer’ hangt stillegging boven hoofd

Boer Piet M. (44) uit Wieringerwaard gaat misdadig slecht met zijn dieren om, aldus het openbaar ministerie. Dat eist een voorwaardelijke bedrijfstillegging van drie maanden en een boete van 3500 euro.

Daarvan moet 1000 euro als stok achter de deur worden opgelegd. Misschien dat M. dan eindelijk eens orde op zaken stelt, maar de officier van justitie heeft tijdens haar betoog bij de Haarlemse rechtbank weinig hoop. Bij elke nieuwe controle van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er niets of nauwelijks iets ten goede is veranderd.

De rechters en de officier hadden hem graag toegesproken, nu M. gisteren telefonisch aan het OM heeft gemeld dat hij toch weer 57 runderen en 35 schapen bezit. De NVWA was daar ook niet van op de hoogte. Maar de verdachte laat zijn gezicht niet zien en heeft evenmin een advocaat gestuurd. Uit de hoeveelheid vastgestelde ellende heeft de aanklager een ‘kleine’ selectie van tien misdrijven, gepleegd tussen oktober 2014 en 30 april 2015. Op de laatste datum zijn alle dieren die M. had, afgevoerd en in bewaring genomen.

Omdat het probleem hardnekkig was. De stallen zijn een beestenboel. Smerige en niet droge ligplaatsen voor de runderen, onvoldoende water en voedsel, roestige bouten, uitstekende stalen pijpen, verzakte roosters en beschadigde afscheidingen waardoor de dieren zich kunnen verwonden. Ontstoken uiers, kalveren niet binnen drie dagen na de geboorte geoormerkt. Te veel koeien bij elkaar in een ruimte, waardoor ze niet gelijktijdig kunnen liggen. Melk die in de mestputten wordt gepompt, waardoor deze overlopen. Drie kadavers laten liggen, eentje zelfs in een sloot waar andere dieren drinken.

De uitspraak is op 11 april.