Archief per maand:
Archief per jaar:

Snelrecht voor bolletjesslikkers en pakezels

Zolang ze maar bekentenis hebben afgelegd

Schiphol – Op drugssmokkelaars die op de luchthaven Schiphol worden opgepakt, wordt vanaf maandag (2 september) snelrecht toegepast. Het gaat daarbij om alle bolletjesslikkers en pakezels (koeriers) die een bekentenis hebben afgelegd.

Dat is de eerste voorwaarde. Tweede voorwaarde is dat de gesmokkelde drugs niet meer dan 1500 gram wegen. Ontkennen ze, houden de verdachten hun mond en hebben ze meer dan anderhalve kilo bij zich, zijn de sjaak. Moeten ze dus, net als als die anderen tot nu toe, vaak veel langer dan drie maanden in voorarrest zitten voordat ze op zitting komen. En dat is geen pretje, in die betonnen nieuwbouwbajes tussen Badhoevedorp en de startbanen die zo overdreven Paleis van Justitie heet.

Er is nog een derde, heel belangrijke voorwaarde. Het laboratoriumrapport, waarbij aard en hoeveelheid van de in beslag genomen middelen worden vastgesteld, moet wel binnen de bewaringstermijn van de rechter-commissaris, dat is veertien dagen, beschikbaar zijn. En tenslotte is er nog de verdediging. Als die een verzoek tot meer onderzoek doet, blijft de verdachte gewoon lang op cel.

Goed, de ‘gelukkigen’  zijn straks binnen de bewaringstermijn van veertien dagen van de rechter-commissaris aan de beurt. Ze staan dan terecht op een openbare, enkelvoudige, politierechterzitting. ‘Voor alle partijen betekent het een grotere snelheid in het traject en voor de verdachten betekent dit dat ze sneller weten wat de uitkomst in hun zaak is’, heet het in die snorkerige taal die justitie zo graag bezigt.

 

Voorwaarde