Archief per maand:
Archief per jaar:

Sponsor Noord-Hollands zoogdier

Sponsor eens een woelrat.

Sponsor eens een woelrat.

Boommarter en konijn zijn niet meer beschikbaar. Maar Noord-Hollanders kunnen uit ruim 40 soorten hun favoriete beestje kiezen voor ‘Sponsor een zoogdier’. Het geld is voor ‘De Noord-Hollands Zoogdierenatlas’ .

De atlas, met teksten en foto’s van vele vrijwilligers, verschijnt eind november. Landschap Noord-Holland brengt de zoogdieratlas uit, in samenwerking met de Noordhollandse zoogdierstudiegroep (Nozos) en enkele andere natuurorganisaties. Tenminste, als ze genoeg cofinanciers onder de bevolking vinden.

De zoogdiersponsors betalen 75 euro per soort. Er kunnen slechts drie sponsors per soort zijn.  Sommige dieren zijn erg populair en dus al ‘uitverkocht’. Naast boommarter en konijn zijn dat bijvoorbeeld de bruinvis, egel, ree, otter en grijze zeehond. Niet getreurd, de baardvleermuis, tuimelaar, veldmuis, vos, wezel en woelrat en nog tientallen andere soorten wachten op sponsor.

De naam van de sponsor wordt in het boek bij het favoriete dier vermeld. Bovendien krijgt hij of zij een exemplaar van het boek cadeau. Bedrijven en verenigingen kunnen ook een zoogdier sponsoren. Het sponsorbedrag is in overleg met Dorien Hoogeboom van Landschap Noord-Holland vast te stellen. Haar mailadres is d.hoogeboom@landschapnoordholland.nl.

Woelmuis

De atlas geeft veel gevarieerde informatie voor zowel de beginnende als de gevorderde zoogdierliefhebber. Het boek laat onder veel meer zien dat de boommarter op steeds meer plekken langs de kust wordt gezien. Dat de noordse woelmuis leeft in een gebied zonder aardmuizen, als ook dat er in Noord-Holland maar liefst tien vleermuissoorten voorkomen.

Naast een beschrijving per soort, komen andere wetenswaardigheden aan de orde. Zoals over geschiedenis en zoogdierbescherming.  Wie wil niet weten hoe botjes van de bruine beer bijvoorbeeld in Velsen terecht zijn gekomen? Antwoord komt er op de vraag  wat Noord-Holland doet voor de das.