Archief per maand:
Archief per jaar:

Sponsor voetbalclub en zijn advocaat direct in hoger beroep

Drie jaar cel voor drugsbaas

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem- Mohamed el Y. (51) uit Hoofddorp heeft drie jaar cel gekregen, overeenkomstig de eis. De rechtbank was het met de officier van justitie eens dat El Y. op de achtergrond aan de touwtjes trok bij de grootschalige invoer en het transport van verdovende middelen.
Aanklager Koos Plooij heeft tijdens de tumultueuze zittingsdagen al aangekondigd dat hij de drugsbaas zijn zwarte miljoenenwinst wil afpakken. Het zwarte geld is witgewassen via onder meer El Y.’s bedrijven, (de inmiddels gesloten) coffeeshop Route 66 in Amsterdam en Walima Catering. De laatste ondernemingwas bijvoorbeeld sponsor van de hoofdstedelijke voetbalclub C.F. Chabab.

Bewezen
Net als Plooij achtte het rechtscollege bewezen dat El Y. in april en juni 2011 twee keer ruim 1700 kilo hasjiesj uit Spanje en België ons land heeft binnengesmokkeld. Net als veertien dagen geleden was noch de verdachte zelf, noch zijn advocaat aanwezig in de Haarlemse rechtszaal. Op de eerste procesdag was een poging gestrand van raadsman Van Kleef om de rechters te wraken.
Op de tweede procesdag gebeurde wat Van Kleef had voorspeld en geregisseerd. Een boze El Y. liet de rechters zitten en ging terug naar zijn cel. Van Kleef kondigde aan niet te pleiten en na de uitspraak (gisteren, dus) direct in hoger beroep te gaan.

Opslag
Drie Amsterdamse bendeleden zijn veroordeeld tot, deels voorwaardelijke cel- en werkstraffen. Zij hielpen mee bij de import, het vervoer en de opslag van de hasj. Een van hen, eigenaar van een slagerij, had een flink deel van de aprilzending in zijn woning verborgen. Nadat de politie daar was binnengevallen, probeerde de organisatie tevergeefs de zoon van de slager als schuldige naar voren te schuiven. Vanuit de gedachte dat de jongen toch een te verwaarlozen straf zou krijgen.