Archief per maand:
Archief per jaar:

Steeds meer schurft onder gevangenen

De schurftmijt. Foto: www.wikimedia.org

De schurftmijt. Foto: www.wikimedia.org

Steeds meer gedetineerden in de Heerhugowaardse gevangenis Zuyder Bos hebben schurft. ‘Dat komt doordat de aanvankelijke groep niet afdoende is behandeld’, aldus advocate Barbara de Groot. Zij heeft namens haar, ook besmette cliënt een klacht ingediend tegen de penitentiaire inrichting.

Eind oktober bleken tien à twintig gevangenen in Zuyder Bos de huidziekte te hebben opgelopen. Een woordvoerder van het ministerie van justitie meldde vorige week desgevraagd dat de GGD was ingeschakeld en de patiënten werden behandeld.

Gisteren ging Barbara de Groot op verzoek van haar cliënt, die in Zuyder Bos verblijft, bij hem op bezoek. “Ik dacht dat hem om zijn zaak ging. Maar niet. Hij had de schurft, medegedetineerden net zo en iedereen krabde zich wezenloos”, aldus de raadsvrouw. “Hij vertelde me dat de GGD weliswaar een kuur had voorgeschreven, maar dat die halverwege was gestopt. Een halve kuur is geen kuur en nu heeft dus de halve gevangenisbevolking de ziekte.”

“Ik zal vandaag mijn beklag doen bij de verantwoordelijken en mijn collega’s die klanten in Heerhugowaard hebben, oproepen hetzelfde te doen. Dit is te gek voor woorden.” Justitiewoordvoerder Jaap Oosterveer erkent dat de besmetting nog niet is opgelost: “Maar erger is het niet geworden, zegt de leiding van de inrichting. Het protocol in dit soort gevallen is gevolgd, de GGD heeft zijn werk naar behoren gedaan. Anders gezegd: we herkennen ons niet in het beeld dat wordt opgeroepen.”

De website www.huidziekten.nl meldt het volgende over schurft oftewel scabiës is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een insect dat gangetjes graaft in de hoornlaag van de huid en er eieren legt.

De enzymen en andere producten die de mijten afscheiden veroorzaken hevige jeuk, en soms een uitgebreide jeukende huiduitslag. De aandoening jeukt vreselijk, vooral ’s nachts.

Schurft is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. De aandoening is goed te behandelen. Het is daarbij wel zeer belangrijk dat mensen in de directe omgeving van de patiënt met schurft mee behandeld worden, ook wanneer zij helemaal geen jeuk of huidafwijkingen hebben. Schurft duidt niet op een gebrek aan hygiëne. Iedereen kan het krijgen.

Het jeukt in Zuyder Bos.

Het jeukt in Zuyder Bos.