Archief per maand:
Archief per jaar:

Steef van de M. lijkt helemaal terug

Drie Alkmaarders verdacht van diefstal en heling sportkleding

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Steef van de M. , zelf verklaard beroepscrimineel, lijkt helemaal terug. De 42-jarige Alkmaarder, die een hoofdrol vertolkt in het veelgelezen boek ‘Je zult maar in hun schoenen staan’ over een van de grootste gerechtelijke dwalingen in de geschiedenis, wordt verdacht van een reeks inbraken en diefstallen in Alkmaar en omgeving.
Volgens het openbaar ministerie (OM) waren Van de M. en Alkmaarder Maurice G. (30) in 2011 erg druk. Op 20 februari van dat jaar worden twaalf gereedschapskoffers gestolen bij Vink Automaterialen aan de Berenkoog in Alkmaar. 8 augustus verdwijnt een enorme partij sigaretten bij de Deen in Tuitjenhorn.
27 oktober, Nieuwe Niedorp: de sleutels van een Volvo XC 90 worden gepikt uit een woning, de auto meegenomen en even later dient de Volvo als vluchtauto bij de inbraak bij Kompas Outdoor World aan de Nobelstraat in Heerhugowaard. Daar missen ze de volgende dag heel veel sportjassen. Uit een huis aan de Herenweg in Oudorp worden 31 oktober de sleutels van een Volvo V60 en vervolgens de wagen zelf weggenomen. Steef en Maurice – zegt het OM – zetten deze Volvo in voor de inbraak op 1 november bij Sport 2000 aan de Burgemeester Mooijstraat in Castricum. Stapels sportkleding gaan mee.
De V60 doet ook dienst als vlucht- en transportauto bij twee inbraken in Heerhugowaard, 20 december. Aan de Rijshornstraat bij het bedrijf Cornelese jatten de inbrekers vijf camerakoffers. Verderop, aan de Theo van Doesburgweg, wordt de Saturn beroofd van zijn voorraad Apple-producten (computers, ipads). Dan meent de recherche, die het tweetal al geruime tijd in de gaten houdt, genoeg te hebben. Steef van de M. en Maurice G. gaan achter slot en grendel.
Daar blijven ze de komende maanden zitten. Op 15 juni heeft er een regiezitting bij de Haarlemse rechtbank plaats. Dan pas kunnen de advocaten hun onderzoekswensen kenbaar maken. Als er bijvoorbeeld nog getuigen moeten worden gehoord, gaan er weer maanden overheen voordat het tot een proces komt.
Heler
Dat waren de stelers, althans in de ogen van het OM, maar er is in deze grote zaak ook een heler. En wel Henk L. (46) uit Alkmaar. Hij heeft bekend dat hij in zijn winkel Fitshop aan de Terborchlaan in de Kaasstad de door Van de M. en G. gestolen sportkleding van Kompas Outdoor en Sport 2000 heeft verkocht.
Was het daar bij gebleven, was de met hartproblemen kampende L. misschien wel uit voorarrest gekomen. Zijn raadsvrouw drong daar bij de rechters op aan: ,,Want de Bijlmerbajes is niet bepaald de juiste omgeving voor een zieke.” Maar het rechtscollege luisterde 23 maart (tijdens een proformazitting) naar de officier van justitie, die benadrukte dat L. nog meer op zijn kerfstok had.
In zijn winkel, woning en een gehuurde loods aan de Einthovenstraat op bedrijventerrein Oudorp vond de recherche maar liefst 2500 xtc-pillen. Een partij anabolen, die ook werd aangetroffen, is niet ten laste gelegd. Zijn advocate zei dat L., zijn vrouw en vrienden helemaal gek zijn van housefeesten en daarvoor collectief de partydrugs inkochten: ,,Dus die pillen waren niet voor de handel, zoals de officier het doet voorkomen, maar voor eigen gebruik.”
 Kan zo zijn, kaatste de aanklager terug, maar hoe verklaart de verdediging dan dat in de opslag in de Einthovenstraat ook twee aanhangers stonden met een mobiel xtc-laboratorium, dito tabletteermachine en grondstoffen voor de verdovende middelen? De advocate hield het er maar op dat L. niet de enige huurder was van het pand en zeker niet de eigenaar van de karretjes. Of het OM het bewijs kan leveren dat L. xtc-producent was, weten we pas rond de zomer.
Moordzaak-Wijker
Van de M. raakte tegen wil en dank beroemd door de zogenoemde moordzaak-Wijker. Op 1 mei 2000 betrapte Willem Wijker, uitbater van gasterij ’t Woud tussen Bergen en Egmond, twee inbrekers in de woning boven het restaurant. De boeven schoten hem dood en vluchtten.
De politie, die tot dan toe tevergeefs geprobeerd had de in Egmond geboren beroepsinbreker Van de M. achter tralies te krijgen, zag zijn kans schoon. Ze arresteerden hem en zijn vriend Willem G. en wreven hen de moord aan op basis van de totaal verkeerde gedachte: ’We hebben twee verdachten, daar zoeken we bewijzen bij’.
De Alkmaarse rechtbank liet zich eenvoudig in slaap wiegen door de valse verklaringen van twee zogenaamde vrienden, die over opmerkelijk veel daderwetenschap beschikten en van ‘het ei van Columbus’ van het OM: kroongetuige Cees ‘Verzon’ van Z.  (die ook optrad in de moordzaak-Angelique van Os en de Enschedese vuurwerkramp). Steef en Willem kregen respectievelijk 20 en 12 jaar cel.
Deze enorme gerechtelijke dwaling werd in hoger beroep rechtgezet. Het Amsterdamse hof sprak na uitputtende behandeling – in de bunker – het duo vrij van de moord cq doodslag op Wijker. Alles over deze geruchtmakende affaire is te lezen in ‘Je zult maar in hun schoenen staan’, uitgegeven door Conserve in Schoorl.