Archief per maand:
Archief per jaar:

Sterrenkapper wil geld lenen van topvoetballers

Ook met borgsom van 50.000 euro komt Venneper niet vrij

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Een Zweedse rechtbank heeft Nederlandse drugssmokkelaars veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Hun vermeende leider uit Nieuw-Vennep, Gabi H. (29) komt ondanks het aanbod van een borgsom van 50.000 euro niet uit zijn Amsterdamse cel.
In november van het vorig jaar vervoerden een Nederlandse drugsverslaafde en haar ex-man met een Seat Leon vijf kilo cocaïne en vier kilo speed naar Zweden. Achter een achterwiel van de auto was een stash (geheime bergruimte) gemaakt, waarin de drugs werden verstopt. Het stel werd opgepakt. De rechtbank in Malmö legde hen recentelijk elk 5,5 jaar cel op.
Enkele dagen geleden is in het Scandinavische land een derde Nederlander gearresteerd, die lid zou zijn van de smokkelbende. Hij zou onder meer de geprepareerde Leon hebben opgehaald uit de garage bij de woning van Venneper H. In hem ziet het openbaar ministerie het kopstuk van de criminele onderneming.
H. is in het dagelijks leven cafébaas in Den Haag. Maar het grote geld verdient hij tot zijn arrestatie in januari van dit jaar met drugs, volgens het OM. De lijst beschuldigingen omvat coke-invoer uit Zuid-Amerika, uitvoer naar Zweden, witwassen van 300.000 euro zwarte winst en uitkeringsfraude. De inwoner van Haarlemmermeer ontkent alles.
Tijdens een zitting gisteren bij de Haarlemse rechtbank blijkt dat H.’s proces op zich laat wachten. De drie Nederlanders in Zweden moeten worden verhoord, bijvoorbeeld. H. wil zijn vrijheid terug, om zijn kroeg te redden. De borgsom van 50.000 euro die het OM contre coeur voorstelt, wil hij best betalen. Zijn broer is een beroemde kapper met rijke klanten – onder wie veel profvoetballers – die hem het geld willen lenen. Maar het rechtscollege gaat daar niet in mee. Tot aan de inhoudelijke behandeling op 25 november blijft hij achter tralies.
KLM’er
Sander de V. (40) uit Purmerend moet voor H.’s bende op de luchthaven nieuwe koeriers uit Zuid-Amerika afvangen en de kilo’s coke overnemen voor verder transport. Als KLM-medewerker met een Schiphol-toegangspas heeft hij daartoe de gelegenheid en de middelen. Voordat hij actief kan worden, belandt hij echter in het huis van bewaring. Dat mag hij, gezien zijn beperkte rol, nu echter verlaten van de rechters. Volgens zijn raadsvrouw is ontslag bij de luchtvaartmaatschappij ophanden.