Archief per maand:
Archief per jaar:

STRAF OVERVALLERS ONVERANDERD

Verhaal over derde man maakt geen indruk

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Homar A. (29) en Otman B. (27) zijn niets opgeschoten met hun hoger beroep. Voor de overval op een Hoofddorpse woning kregen elk zes jaar en negen maanden cel.

Dat is net zoveel als bij de Haarlemse rechtbank. Het duo, respectievelijk uit Nieuwegein en Amsterdam, stapte juist naar het gerechtshof voor een veel lagere straf krijgen. Hun redenering was dat in eerste aanleg voorbij was gegaan aan het feit dat ze met misdrijf niet met z’n tweeën, maar gedrieën pleegden.

In Amsterdam lukte het hen twee weken geleden echter niet met een geloofwaardig en vooral eenduidig verhaal te komen. Zo wezen ze naar elkaar als er vragen kwam over de identiteit van de onbekend gebleven derde man. Ze hadden bij X in B.’s auto gezeten van Amsterdam naar de Hanstholm in Hoofddorp, op 18 mei 2012, X had de bewoner bedreigd en vastgebonden, maar wie hij was, waar hij vandaan kwam? Geen idee.

De advocaat-generaal geloofde hen al niet, maar eiste iets lagere gevangenisstraffen van 6,5 jaar ‘omdat de landelijke richtlijnen dat voorschrijven’. Volgens het hof waren A. en B. de enige daders. De slachtoffers hebben alleen hen gezien, de door een buurman getipte politie heeft hen zien vluchten en korte tijd later opgepakt. Van de meegepikte mobieltjes, sieraden, horloges en geld hebben ze maar enkele minuten plezier gehad.