Archief per maand:
Archief per jaar:

Straf voor Medemblikker meer dan verdubbeld

Cees P. (63) uit Medemblik is als organisator en financier van cocaïnesmokkel via Schiphol in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6,5 jaar. Dat is maar liefst 3,5 jaar meer dan de straf in eerste aanleg.

Appelleren is riskeren, zo is inmiddels genoegzaam bekend. De Medemblikse ex-politieagent weet nu ook wat het inhoudt als je het vonnis van de rechtbank aanvecht bij het gerechtshof. Drie jaar kreeg hij in Haarlem, die zat hij inmiddels uit. En na een eis van de advocaat-generaal van gelijke hoogte deden de raadsheren er nog eens 42 maanden bij.

Terwijl advocaat Hein Dudink een- en andermaal had geroepen dat zijn cliënt zulke ernstige hartproblemen heeft, dat een hernieuwd verblijf achter tralies ’s mans dood betekent. P. zelf had begin vorige maand uitvoerig uiteen gezet dat hij onschuldig was aan de smokkel van in totaal 120 kilo hard drugs: “Ik heb de cocaïnelijn wel bedacht, maar slechts uitgetest. Daarna werd ik ziek en is de rest doorgegaan.”

Spijkerbroeken

Die rest, dat waren bijvoorbeeld KLM-medewerkers, die tussen oktober 2011 en september 2012 in de bagageruimte van luchthavens in bijvoorbeeld Panama of op Aruba drugs in koffers op transfervluchten stopten. Op de Nederlandse luchthaven haalden hun collega’s  de waar uit de bagage en gaven de buit buiten de poort over aan een medeplichtige. In maart 2012 werden partijtjes van een en bijna zes kilo verstopt tussen spijkerbroeken.

Tijdens de zitting had het hof al vele kritische vragen voor P.  over de ‘testperiode’. Waarom hij versluierde taal gebruikte, al die details over kwaliteit en prijs doorsprak met aan zijn trawanten, en snel een koper vond en zocht als er helemaal geen coke in de koffers zat?

De West-Fries is eerder veroordeeld tot vijf jaar cel voor drugshandel.

Coke met k van KLM. Foto: commons.wikimedia.org

Coke met k van KLM. Foto: commons.wikimedia.org