Archief per maand:
Archief per jaar:

Strafblad niet in dossier, geen celstraf

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Peter B. (40) uit Den Helder is voor heling van een brommer veroordeeld tot een boete van 250 euro. Mazzeltje. Had de politierechter zijn strafblad gehad, was het zitten geworden.

29 november van het vorig jaar kwam bij de politie een melding van een inbraak in Den Helder binnen. De gedupeerde miste een grote zwarte tas. Even later zag een surveillance B. op een snorscooter rijden, met achterop zo’n tas.

Onderzoek wees uit dat B. niets met de inbraak te maken had, maar dat hij reed op een, op 20 augustus gestolen bromfiets. Er zat een vals kenteken op. B. tijdens het verhoor: ,,Ik heb dat ding gevonden. Ik heb er niet op gelet dat er geen contactslot meer op zat.” Hoe hij dan startte, wilde de agent weten. ,,Gewoon, kicken.”  De eigenaar zal niet blij zijn geweest, want van de tweewieler was na drie maanden weinig over. Desondanks is geen schadevergoeding ingediend.

De verdachte liet zich niet zien in de Haarlemse rechtszaal. Dat speet de officier van justitie, die graag een antwoord wilde op de vraag: hoe kan het dat B. een fiks strafblad kweekte en vervolgens twee jaar lang, tot zijn arrestatie, een keurig leven leidde? ,,Strafblad?”, vroeg een verbaasde rechter, ,,ik heb geen strafblad van meneer in mijn dossier, dus kan ik dat ook niet meewegen in de straf.”

Daar kwam de Nieuwedieper dus goed weg. Want de aanklager eiste, mede gezien zijn verleden, twee weken gevangenis.  Rechter en officier waren het eens dat niet te bewijzen viel dat B. de dief was, maar dat hij had moeten weten dat de brommer gepikt was.