Archief per maand:
Archief per jaar:

Straffen fastfoodovervallers bijna gelijk

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Vier fastfoodovervallers uit Den Helder zijn in hoger beroep tot nagenoeg dezelfde straffen veroordeeld als bij de rechtbank. Leroy van D. (21) is opnieuw vrijgesproken.

‘De schade’ is beperkt gebleven en daar zag het ruim veertien dagen geleden tijdens de zitting niet naar uit. Want de advocaat-generaal  vond dat alle vijf verdachten even schuldig waren aan de overval  op  Domino’s Pizza in Den Helder, 25 oktober 2011. Daarom eiste ze tegen Van D. twee jaar cel. Maar net als de rechters in Alkmaar zag het Amsterdamse gerechtshof geen bewijs tegen deze Nieuwedieper, een jaar jonger dan de rest.

De andere vier waren, aldus het arrest, niet alleen betrokken bij de Domino’s-kwestie, maar ook bij de overval op de McDonald’s in Den Helder op 22 oktober 2011. Jeremy van den B.,  Adrison R. en Ferry de R. kregen daarvoor elk vier jaar. Alleen voor de eerste is dat een tegenvaller. Dat is zes maanden meer dan in eerste aanleg, waar rekening werd gehouden met zijn geringe aandeel.

Bedreiging

Voor R. en De R. is er niets veranderd. De AG had tegen dit trio respectievelijk 50, 50 en 48 maanden geëist. De R. zou volgens haar ook de overval op de Snackcorner, enkele uren na de McDonald’s, hebben gepleegd. Dat was het hof niet met haar eens en sprak hem op dit punt vrij. Tegen de laatste man, Tariq A., was op 11 april 4,5 jaar geëist voor de twee fastfoodovervallen, bedreiging van zijn ex-vriendin en verboden wapenbezit.  Het hof achtte alle aanklachten bewezen en veroordeelde A. tot 49 maanden, gelijk aan ‘Alkmaar’.

De verdediging had betoogd dat de verklaringen van de belangrijkste getuige, de ex-vriendin van Tariq A., niet betrouwbaar waren. Het meisje was betrokken geweest bij de voorbereidingen  van de overvallen en deelde mee in de schamele buit. Ze wist zich volgens de advocaten echter onder vervolging uit te wurmen door een verzonnen verhaal op te dissen. Het hof maakte daar korte metten mee.