Archief per maand:
Archief per jaar:

Stroom- en gasafsluiting alleen bij diefstal

De beheerders van de regionale gas- en elektriciteitsnetten zoals Liander, Stedin en Cogas zijn tot en met zondag 1 januari terughoudend met afsluiting van stroom en gas bij consumenten. Maar als er sprake is van energiediefstal (bijvoorbeeld bij een wietplantage), andere vormen van fraude of onveiligheid sluiten de netbeheerders wel af.

Gedurende de hele winter zijn de netbeheerders terughoudend met afsluiten als het overdag vriest. Veel mensen denken ten onrechte dat een betalingsachterstand op de energierekening reden is voor netbeheerders om af te sluiten. Klanten betalen hun rekening echter aan de energieleverancier, niet aan de netbeheerder.

Pas als een energieleverancier het contract met een klant opzegt vanwege betalingsproblemen en de klant geen nieuw contract afsluit met een andere energieleverancier, dan is de netbeheerder verplicht de klant af te sluiten. Netbeheerders adviseren klanten dan ook om snel een nieuwe leverancier te kiezen. Als klanten categorisch weigeren daaraan mee te werken, worden ze afgesloten. Klanten zonder energiecontract lopen ook in de wintermaanden risico op afsluiting.