Archief per maand:

Sushiketen krijgt geen straf

De horecaondernemers van de sushiketen Sumo krijgen geen straf voor belastingfraude. Want de Rotterdamse rechtbank vindt dat het openbaar ministerie de integriteit van het strafproces in gevaar heeft gebracht, door een externe producent een documentaire te laten maken van het opsporingsonderzoek.

Rechter Boek heeft in de Rotterdamse rechtszaal keihard uitgehaald naar het OM en officier van justitie Van de Kerkhof over ‘de heimelijke PR-video van de Fiod: “Het is heel erg. En het blijkt dat u dit expres buiten dit geding heeft gehouden. Dat kan echt niet.” 

Voor Boek telde bovendien zwaar de optelsom van de al terugbetaalde belasting plus boete, de ingrijpende Bibob-procedures (doorlichting van horeca en prostitutie op criminele banden) en de (veel te) lange duur van de zaak. Daarom is geen straf of maatregel opgelegd. 

De oprichters reageren opgelucht op de uitspraak. Chi Ho Lam: “Ben vooral blij voor mijn gezin en alle oud-medewerkers. Ik heb een fout gemaakt, heb die fout erkend en rechtgezet, maar werd daarna door het OM nog steeds ongekend hard aangepakt. De afgelopen jaren heb ik echt getwijfeld over onze rechtsstaat, maar uiteindelijk is recht gedaan. En hoop ik weer het gewone leven te kunnen herpakken.”   

Afgeroomd

Vijfeneenhalf jaar geleden heeft de belastingdienst invallen gedaan bij verschillende Sumo-vestigingen. Daarbij is vastgesteld dat een klein deel van de legaal verkregen omzet werd afgeroomd. Volgens de oprichters Lam en Wang gebeurde dat met als enig doel om de trouwe medewerkers een extra contant maandbedrag te kunnen uitbetalen. Zij wilden daarmee hun medewerkers belonen en behouden, zoals in de branche gebruikelijk was. 

Lam en Wang hebben het OM en de rechter meegedeeld diepe spijt te hebben dat zij dit afromen hebben toegelaten. Zij erkennen verkeerd te hebben gehandeld in deze. Zij hebben dit informele betalingssysteem ook direct beëindigd. En hebben maximaal meegewerkt aan het onderzoek van de belastingdienst. Lam en Wang realiseren zich dat zij een grote fout hebben gemaakt en hebben die inmiddels ook zo veel als mogelijk goedgemaakt door hun verantwoordelijkheid waar mogelijk te nemen. 

Alle directe en indirecte inkomsten die de Staat heeft misgelopen, zijn inmiddels aan de fiscus betaald. Lam en Wang hebben afscheid moeten nemen van al hun SUMO-restaurants. Die restaurants hebben sinds 2014 onder verscherpt toezicht, zeer positieve cijfers laten zien. “Er is dus een gezonde toekomst voor de restaurants.”