Archief per maand:
Archief per jaar:

Taakstraf voor dodelijk ongeval Wijkertunnel

De rechtbank in Haarlem heeft de 54-jarige K.T. uit Leeuwarden veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden voor dodelijk verkeersongeval bij de Wijkertunnel.

T. botste op 15 september 2015 vlak voor de ingang van de Wijkertunnel bij Beverwijk met hoge snelheid op de stilstaande auto van het slachtoffer. Door die aanrijding vloog de auto van het slachtoffer in brand en is het slachtoffer overleden

Volgens de verdachte ontstond het ongeluk door slecht functionerende matrixborden en niet door gevaarlijk rijgedrag. De rechtbank acht echter op basis van getuigenverklaringen bewezen dat de matrixborden en het verkeerslicht functioneerden, ook al omdat het slachtoffer zijn auto juist tot stilstand bracht.

Onoplettend

Nu de Fries zowel de matrixborden met de waarschuwing en snelheidsbeperking van 70 respectievelijk 50 km per uur), het knipperende verkeerslicht, noch de stilstaande auto heeft gezien en hij met onverminderde snelheid van 112 km per uur op het slachtoffer is gebotst, is de rechtbank van oordeel dat hij aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend verkeersgedrag heeft vertoond.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank, naast het blanco strafblad van verdachte, meegewogen dat T. zeer begaan is met de nabestaanden van het slachtoffer en hij oprecht berouw heeft getoond.

Ook heeft T. meteen en samen met anderen gepoogd het slachtoffer uit zijn auto te redden. Dat is niet gelukt, waardoor hij getuige van de afschuwelijk afloop.De rechtbank weegt mee dat die ervaring in het geheugen van verdachte gegrift staat, en hij sinds het ongeval onder behandeling staat van een psychiater.