Archief per maand:
Archief per jaar:

Tbs geëist voor brute woningovervallen Haarlem

De advocaat-generaal heeft in hoger beroep zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen W.C. (28) man voor twee woningovervallen in Haarlem in dezelfde buurt in de zomer van 2013.

Op 10 augustus 2013 drong C. in Haarlem een woning binnen en heeft hij ernstig geweld gebruikt tegen de bewoners. De slachtoffers werden volkomen verrast. De overvaller kwam binnen via een openstaand raam. De slachtoffers zaten rustig televisie te kijken toen van het ene moment op het andere een man in hun woning stond. Het ging om oudere, kwetsbare slachtoffers.

De overvaller eiste sieraden. Een van de slachtoffers werd met een gebroken glas in het gezicht gestoken toen hij weigerde zijn ring af te geven. De man liep hierdoor een snijwond en een gebroken neus op. Bij een poging de verdachte tegen te houden op diens vlucht werd dit slachtoffer tegen hoofd en lichaam geschopt. Het vrouwelijke slachtoffer kreeg een harde vuistslag in het gezicht.

De andere overval had twee weken eerder plaats. Er was sprake van een vergelijkbare gang van zaken. Het slachtoffer bij deze woningoverval was een 89-jarige bewoner die enorm is toegetakeld. Hij werd twee dagen later door zijn dochters op bed gevonden. Hij zat onder het bloed, bleek meerdere ernstige verwondingen en breuken te hebben en was verward. De buit bedroeg sieraden en geld.

De verdachte stond bij het Amsterdamse gerechtshof tevens terecht voor het plegen van vernielingen en winkeldiefstallen. De rechtbank sprak de man vrij van de laatstgenoemde woningoverval en veroordeelde hem voor de overige feiten tot een gevangenisstraf van drie jaar en tbs met dwang. Zowel de verdachte als het OM tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.

De AG vindt dat er in het dossier voldoende bewijs aanwezig is om verdachte ook te linken aan de laatstgenoemde overval. Een hogere celstraf is in haar visie dan ook op zijn plaats. “Het gaat om een reeks strafbare feiten waarbij de twee woningovervallen als zeer ernstig kunnen worden betiteld. De gevolgen van de overval zijn voor de slachtoffers groot. Zij zijn onder meer angstig geworden.”

Tralies

“De slachtoffers van de eerstgenoemde overval proberen met tralies voor de ramen en een alarmsysteem een gevoel van veiligheid te creëren. Hun huis is daarmee een gevangenis geworden. Het andere slachtoffer, de 89-jarige man, is tot zijn dood enkele maanden later nooit meer dezelfde geweest. Vanzelfsprekend maken overvallen als deze dat de gevoelens van veiligheid van buurtbewoners en van de samenleving als geheel aangetast worden.”

Verschillende gedragsdeskundigen hebben C. onderzocht. Hij kampt met chronische en ernstige psychiatrische problematiek. De kans op recidive is hoog. Een behandeltraject van jaren is nodig om het recidiverisico op soortgelijke feiten te verkleinen. Het advies luidde: tbs. Het OM neemt dit advies over. “Er kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat verdachte een groot gevaar vormt voor de algemene veiligheid van personen’’, aldus de AG. “De maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging is niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk.’’

Het hof doet uitspraak over twee weken.