Archief per maand:
Archief per jaar:

Tbs met twee jaar verlengd

Rechtbank mee in eis

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Zbigniew S. (29) uit IJmuiden heeft er twee jaar tbs bij. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald.

Het openbaar ministerie had ook geëist dat de dwangverpleging met 24 maanden wordt verlengd.  S. heeft onder invloed van drugs in juni 2008 in IJmuiden zijn moeder zwaar willen mishandelen. S., die ook zijn vriendin bedreigde met een mes, werd in hoger beroep veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Sinds augustus 2010 zit hij in de Dr. S. van Mesdagkliniek in Groningen. Daar gaat het naar omstandigheden goed met de Pool. Hij werkt bijvoorbeeld als boekhouder in het simulatiebedrijf van de kliniek . Op een misstap na is hij van de verdovende middelen afgebleven. Als S. zo doorgaat, mag hij voor het eind van het jaar voor het eerst met proefverlof.

Maar hij staat desondanks pas aan het begin van zijn behandeling. Waarbij de grote vraag is of de eerste diagnose van schizofrenie juist is. Nader onderzoek naar zijn stoornis is nodig. Bovendien is het hoogte tijd dat de verslavingstherapie begint, personeelsgebrek bij de kliniek of niet. Daarom moeten er minstens twee jaar bij komen, vonden de aanklagers en S.’ advocaat tijdens de zitting en gisteren dus ook de rechters.