Archief per maand:
Archief per jaar:

Tbs na dodelijke val vader

De Alkmaarse rechtbank heeft de 31-jarige Vladan M. uit Noord-Scharwoude tbs en dwangverpleging opgelegd voor zware mishandeling van zijn vader, met de dood als gevolg.

De verdachte was op 28 augustus 2014 erg boos geworden op zijn vader, die hij daarna van de trap heeft geduwd en met kracht tegen zijn hoofd heeft geslagen. Senior liep zodanig hersenletsel op, dat hij is overleden.

Vladan M. is vrijgesproken van moord en van doodslag, ‘omdat er geen sprake is geweest van voorbedachte raad en er evenmin opzet is geweest op de dood’. De rechtbank vindt de verdachte niet strafbaar, omdat het feit hem niet kan worden toegerekend. De zwakzinnige man was ten tijde van zijn handelen ernstig psychotisch ontregeld.

 Verpleging

De gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben geadviseerd om de maatregel van terbeschikkingstelling met bevel tot dwangverpleging op te leggen, zo mogelijk in Hoeve Boschoord of een vergelijkbare instelling. De deskundigen hebben op de zitting toegelicht waarom de kans op herhaling van een ernstig feit aanwezig is en waarom plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis niet toereikend wordt geacht.

De rechters hebben dit advies gevolgd. M. zal zo snel mogelijk naar een passende kliniek gaan.