Archief per maand:
Archief per jaar:

Tbs voor neersteken dertienjarige jongen

De Alkmaarse rechtbank heeft de 29-jarige Pim van F. uit Heiloo tbs met dwangverpleging opgelegd. Van F. had op 30 november 2015 in Heerhugowaard een dertienjarige jongen – een willekeurige voorbijganger die van school naar huis fietste – met een mes gestoken in de borst.

De jongen wist met een bloedende wond op zijn borst nog thuis te komen, maar werd direct per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek een long te zijn geraakt en werd een snijwond in de buurt van vitale delen als hart en aorta geconstateerd.

Uitvoerig politieonderzoek leverde in eerste instantie een verdachte op, naar later bleek ten onrechte. Tien maanden na de steekpartij – op 26 september 2016 – meldde Van F. zichzelf bij de politie, omdat hij niet langer kon zwijgen over de gebeurtenis.

Van F. heeft verklaard dat hij in de bewuste periode elke dag ’stoned’ was. De dag zelf was hij gaan fietsen, had hij een mes bij zich, maar kreeg pas onderweg de behoefte om ‘iets slechts te doen’. Toen de jongen hem op de fiets tegemoet kwam, werd hem als het ware ingefluisterd dat hij de jongen iets aan moest doen. Van F. is omgedraaid en achter de jongen aangefietst, heeft hem gedwongen te stoppen en daarna gestoken met het mes.

Deskundigen hebben vastgesteld dat Van F. in een psychotische belevingswereld lijkt te hebben gehandeld. De rechtbank volgt hun conclusie dat Van F. volledig ontoerekeningsvatbaar was op het moment dat hij de poging tot doodslag pleegde. Om die reden wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging. Gelet op het ernstige feit en zijn geestesgesteldheid moet hij langdurig tussen vier muren van een justitiekliniek psychiatrisch worden behandeld.

Aan de jongen is een immateriële schadevergoeding toegekend van 5000 euro en een materiële schade voor gemaakte kosten van 766,95 euro.