Archief per maand:
Archief per jaar:

Tegen ‘verkeerde’ automobilist werkstraf geëist

A9 decor van 'bijna-familiedrama'.

A9 decor van ‘bijna-familiedrama’.

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Voor een ernstig ongeval op de scheiding van de A9 en A22 bij Beverwijk staat de verkeerde terecht, zegt Danny W. Toch hoort hij in hoger beroep 160 uur onbetaalde arbeid eisen.

Daarnaast wil de advocaat-generaal dat de 22-jarige Haarlemmer een rijontzegging van zestien maanden krijgt. Het is de straf die de Haarlemse rechtbank W. oplegde voor deelname aan een racespelletje op de snelweg en zeer onvoorzichtig rijden, na een slippartij op het gladde verdrijvingsvlak (‘de punt’, zoals de verdachte zegt) via het grastalud eindigend tegen een oom.

Deze gebeurtenissen van 4 december 2011 hadden een ongekend familiedrama tot gevolg kunnen hebben. Want onder de vier zwaar gewonde passagiers zitten, naast twee vrienden die inmiddels hersteld zijn, twee broers van W.  Ze overleven, maar hebben blijvend letsel. De een is afgekeurd voor zijn werk. De ander moet zijn droom opgeven om kickbokskampioen te worden.

Ondanks alles blijven zij, net als hun ouders, vierkant achter Danny staan. Het hele gezin is present bij de, gisteren, waar emoties zo hoog oplopen dat het Amsterdams gerechtshof gelast dat vader even moet afkoelen op de gang. De oorzaak is het gemakkelijkst te omschrijven als ‘de ware schuldige is hier niet aanwezig’.

Hyundai

Bedoeld wordt de bestuurder van de Hyundai Santa Fé, die omstreeks twee uur in de ochtend van die decemberdag bijna drie jaar geleden wegrijdt uit Uitgeest. Tegelijkertijd met W. en zijn volgeladen Renault Clio. Het gaat richting Haarlem. Daar waar de A9 vier stroken krijgt, haalt de Hyundai in, om vervolgens tergend langzaam voor de Renault te gaan rijden.

Het levensgevaarlijke spel begint. Op hoge snelheid halen ze enkele keren in en blijven een tijdje naast elkaar rijden. Bij de afslag naar de A22 zet de Hyundai de sokken er in en stuurt geheel naar rechts. “Hij snijdt me, en om te voorkomen dat ik hem raak, ga ik mee naar de A22”, zegt W. Dan komt hij op de kwestie die de rechtbank als onaannemelijk afdeed en die de AG niet gelooft. De Hyundai zou hem op A22 opnieuw hebben gesneden en naar de A9 zijn gespeerd, waardoor W. de macht over het stuur kwijtraakt en de berm inschiet.

De aangifte tegen de Hyundaiman, schuld aan en doorrijden na ongeval, is op niets afgelopen. Opnieuw een reden tot boosheid voor W. en de zijnen. Nu maar wachten wat het hof op 13 november beslist.