Archief per maand:
Archief per jaar:

Tentoonstelling Picasso 7 juni open

Picasso's stoel. Foto: Stedelijk Museum Alkmaar.

Picasso’s stoel. Foto: Stedelijk Museum Alkmaar.

Stedelijk Museum Alkmaar laat vanaf 7 juni tot en met 28 augustus werk zien van de jonge Pablo Picasso. Nog niet eerder werden de beroemde schilderijen La belle Hollandaise en Les trois Hollandaises herenigd.

De focustentoonstelling Picasso in Holland. Les belles bevat enkele unieke buitenlandse bruiklenen en zelden getoond documentair materiaal. Voor het eerst is zijn Hollandse werk – 111 jaar na dato – bij elkaar te zien in Stedelijk Museum Alkmaar, in de regio waar het is gemaakt.

Niet eerder lukte het een Nederlands museum om al het Hollandse werk van de jonge Picasso bij elkaar te brengen. Aanleiding is een recente schenking: de houten stoel waarop de Spaanse meester volgens overlevering vaak werkte. Doodgewoon en heel bijzonder dankzij de wereldberoemde gebruiker.

Gouaches

Picasso in Holland bevat origineel werk uit het Musée Picasso Parijs en de Queensland Art Gallery in Brisbane, Australië. Vier belangrijke bruiklenen komen naar Alkmaar: twee schetsboeken, als het ware dagboekaantekeningen vol creativiteit, en twee imposante gouaches van boerenmeisjes: Les trois Hollandaises uit Parijs en La belle Hollandaise uit Brisbane. Eén schetsboek kocht Picasso waarschijnlijk in Alkmaar.

Picasso, Les Trois Hollandaises (1905). Gouache collectie Centre Pompidou

Picasso, Les Trois Hollandaises (1905). Gouache collectie Centre Pompidou

Pablo Picasso (1881-1973) woont nog maar een paar jaar in Parijs als hij in 1905 de grote stad voor het Noord-Hollandse platteland verruilt. Vanuit Schoorl en Schoorldam maakt hij uitstapjes naar Alkmaar en Hoorn. Hij bezoekt de kaasmarkt, bestudeert windmolens en legt die ‘exotische wereld’ vast in zijn schetsboeken. De 23-jarige Picasso portretteert de lokale bevolking, bordeelbezoekers, maar ook stolpboerderijen, molens en de historische binnensteden van Hoorn en Alkmaar. Van de boerenmeisjes maakt hij gouaches. Ook werkt hij aan zijn Parijse werk.

Kijk voor alle informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl.