Archief per maand:
Archief per jaar:

Terecht vergunning voor intocht sint

Feest, geen gezeur.

Feest, geen gezeur.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is tevreden met de uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde zojuist dat hij in 2013 terecht een vergunning had verleend voor de intocht van Sinterklaas.

Hoewel hij niet op de inhoud kan worden aangesproken, wil Van der Laan wel in gesprek blijven over de mogelijke oplossingen.  “Hij ziet dat de Raad van State zijn opvatting deelt dat hij geen zedenmeester is. Hem kan en mag niet gevraagd worden om een evenement vooraf op inhoud te beoordelen”, zegt de woordvoerder van Van der Laan.

“Bij een vergunningsaanvraag toetst de burgemeester alleen op openbare orde en veiligheid.” Van der Laan ziet echter dat een groot aantal Amsterdammers moeite houdt met de figuur Zwarte Piet. “Allerlei aanpassingen zijn al gedaan. De burgemeester wil in gesprek blijven met alle partijen om te komen tot een Zwarte Piet waar iedereen in zich kan vinden.”

Discriminerend

De Raad van State heeft niet gezegd of een intocht met zwarte knechten discriminerend is. Als iemand daar een oordeel over wil krijgen, moet hij of zij naar de burgerlijke rechter. De Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam reageert verheugd op de uitspraak. “Die is buitengewoon helder. Een andere interpretatie is niet mogelijk”, aldus een vertegenwoordiger van de stichting. “De burgemeester mag zich niet met de inhoud bezighouden.”

De stichting blijft wel gewoon in gesprek met Van der Laan en alle andere partijen in de samenleving over de invulling van Zwarte Piet, aldus de woordvoerder. “Amsterdam is een van de weinige gemeenten waar schoorsteenpieten komen. De maatschappelijke discussie over Zwarte Piet gaat nog jaren door. Dat verandert niet van de ene op de andere dag. Veranderingen gaan altijd gepaard met felheid. Zwarte Piet past zich aan aan de ontwikkelingen in de maatschappij en dat gaat langzaam.”

Winkeliersorganisatie Detailhandel Nederland rekent erop dat iedereen zich vanaf nu weer concentreert op het sinterklaasfeest zelf. Directeur Sander van Golberdinge: “Daar is volop gelegenheid voor. De etalages, schappen, bakken en rekken liggen vol met leuke cadeaus voor iedereen.”