Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Theo K. gebruikt ziekte vrouw om weg te duiken voor proces’

door arno ruitenbeek

ALKMAAR – ‘Oplichter’ nageroepen beenden Theo K. (62) en zijn advocaat H. Vogel de Alkmaarse rechtszaal uit. Voor de derde achtereenvolgende keer kreeg de West-Friese ondernemer uitstel van de rechters, tot liefst 16 maart. Aanklaagster J. Mooijen, die K. verweet zich weer te verschuilen achter de ziekte van zijn echtgenote, delfde het onderspit.

Mooijen waarschuwde het rechtscollege dat K. hen net zo aan het lijntje hield als hij heeft gedaan met de slachtoffers, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod/ECD), de curator en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Allen speldde hij jarenlang op de mouw dat het wel goed zo komen (met de centen), dat hij met documenten zou komen die aantoonden dat hij niets fout heeft gedaan en anderen liegen. Mooijen: ,,Na twaalf verhoren bij de Fiod bleken die stukken niets nieuws te bevatten.”

De officier van justitie verzette zich dan ook tegen het derde uitstel, na de regiezitting van 15 juni en de op 2 september aangehouden procesdag. Die laatste keer had de man achter een kerstboom van schimmige en inmiddels failliete bedrijfjes onder diverse namen zoals De Hoek in Wervershoof en later Purmerend, als reden voor zijn afwezigheid opgegeven dat hij op 3 september onder het mes moest. Nu, 16 november, kon hij zich die ingreep niets eens meer herinneren. Om er snel aan toe te voegen dat hij wel in het ziekenhuis was geweest, maar de behandeling niet was gelukt.

Zijn eigen zwakke (?) gezondheid was echter dit keer niet de oorzaak van het aanhoudingsverzoek. Vogel: ,,Mijn cliënt is mantelzorger voor zijn zeer zieke vrouw en heeft nog steeds geen tijd gehad de enorme archieven door te spitten op zoek naar bescheiden die aantonen dat alle aanklachten en getuigenverklaringen onjuist zijn. Hij heeft me beloofd dat er in december wel voldoende op papier komt.” Mooijen besefte zich dat het een zware aantijging was, maar hield vol dat K. de ziekte van zijn eega gebruikt om weg te duiken. Ze weigerde excuus aan te bieden voor wat K. een grove belediging noemde.

De Alkmaarse rechtbank ging toch overstag. Mede door een brief van de huisarts van de familie K. over de medische situatie van de vrouw. Op 16 maart 2011 krijgt K. zijn laatste kans op verweer. De teleurgestelde gedupeerden die voor honderdduizenden euro’s aan spaar-, hypotheek- en uitgeleende gelden zijn kwijtgeraakt, vermoeden dat de verdachte dan met de noorderzon is vertrokken en dat Vogel de onmogelijke taak krijgt om een de kolen uit het vuur te halen.