Archief per maand:
Archief per jaar:

Theo K. staat op 16 november terecht

Door Arno Ruitenbeek

Den Haag – Theo K. (62) staat op 16 november terecht in Alkmaar. De man achter tal van (inmiddels failliete) ondernemingen als De Hoek Assurantie Adviseurs in Wervershoof wordt verdacht van oplichting van klanten en relaties. Het gaat naar verluidt om miljoenen euro’s die ‘verdwenen’ zijn.

De afgelopen drie jaar had een strafrechtelijk onderzoek plaats naar de handel en wandel van K., op basis van circa 20 aangiften van West-Friese gedupeerden. Zij sloten bijvoorbeeld hypotheken en koopsompolissen af bij De Hoek, of lieten hun financiële administratie doen door Intergroep West Friesland, een andere tak aan de fraai opgetuigde bedrijvenkerstboom van K. Menigeen leende ook grote sommen geld aan K. Eind van het liedje was telkens dat de centen weg waren, en dat leningen laat staan de voorgespiegelde hoge rentes nooit werden terugbetaald.

Een Hoorns kappersechtpaar, dat met K. samen de West-Friese Vastgoed en Projectontwikkelingsmaatschappij (WPO) oprichtte, stelt meer dan 4,3 ton van hem tegoed te hebben. Holland International/TUI ging voor ruim twee ton het schip in door K.’s reisbureau. Een werknemer die werd gebombardeerd tot directeur van Remax Cornerstone/De Hoek, is aan lager wal geraakt door de 40 mille die K. hem schuldig blijft. Eenzelfde bedrag heeft de kortstondige makelaar uit Venhuizen uitstaan bij de verdachte. Met Noord-West Schilders en Glasverwerking BV uit Enkhuizen verduisterde hij 90.000 gulden. Ook Exploitatiemaatschappij Larserdreef in Lelystad onderging het vaste patroon: zo gauw een schuldeiser om zijn geld kwam, blies K. de BV op. De firmaatjes wisselden vaak van bestuurder en van adres. Sinds een paar jaar doet K. zaken vanuit Purmerend, met een bejaarde katvanger uit Nibbixwoud om hem af te schermen.

Tegen K. zijn vele civiele procedures gevoerd. Hoewel hij vaak verloor, zijn de benadeelden daar nooit wijzer van geworden. De Autoriteit Financiële Markten legden hem een boete van 80.000 euro op, omdat hij weigert bedrijfsinformatie te verstrekken. Nu is het de beurt aan de aanklager.