Archief per maand:
Archief per jaar:

Thriller met peilloze diepgang

ellory

R.J. Ellory: Een circus van schimmen

De Fontein

€ 22,50

‘De kranten, de regering, de drugsbaronnen, wapenfabrikanten, de banken, de politie, het hele juridische apparaat was vergeven van corruptie en leugens; terwijl ze beweerden de rechten en burgerlijke vrijheden van de gewone mensen te verdedigen, dienden ze alleen zichzelf. Zorg dat de mensen bang blijven en je ze kunt beheersen. Zaai wantrouwen, achterdocht, achtervolgingswaanzin en je blijft de baas.’

Stel, je bent een trouw en loyaal FBI-agent. Zoals Michael Travis, uit dit fantastische ‘handboek voor beginnende anarchisten’ van meesterschrijver Ellory. En je komt er tijdens een onderzoekje naar een moord achter dat je bazen je vreselijk hebben belazerd, en niet alleen met deze zaak waarvoor jij en jij alleen verantwoordelijk bent. Dat de wereld waarin je dacht te leven, niet de realiteit en in werkelijkheid een goed geregisseerd toneelspel is waarin je de rol van trieste clown speelt.

Dan wil je maar een ding: wegkruipen in je schulp. Travis doet dat aanvankelijk met verve. Zijn ontkenningsfase duurt lang, zo lang dat degenen die hij wel zou kunnen en moeten vertrouwen, hem in zijn sop gaar dreigen te laten koken. Ellory kan als geen ander dat enorme scala aan emoties en menselijke tekortkomingen verwoorden. Een thriller met peilloze diepgang.

ARNO RUITENBEEK