Archief per maand:
Archief per jaar:

Thriller van het jaar

Michael Connelly: De nachtploeg
Boekerij
€ 19,99
Terecht verkozen mijn collega-recensenten van Vrij Nederland (lees die Detective en Thriller Gids) Connelly’s nieuwste tot ‘de thriller van het jaar’.
Want Renée Ballard betoont zich een waardige opvolger van Harry Bosch – die ongetwijfeld als bijvoorbeeld privédetective weer zal opduiken in een van zijn volgende boeken. Net als mijn favoriete oude brombeer heeft Renée een verleden bij de politie dat haar bij de uitoefening van haar werk in de weg zit.
Renée heeft haar baas aangeklaagd wegens seksuele intimidatie, maar verliest de strijd mede doordat de rechercheur die getuige was van de opdringerigheid van de chef, haar onverwacht keihard laat vallen. Haar straf is dat ze nachtdiensten moet draaien en, als er in de avond- en nachturen dat eens eens een echte zaak langskomt, ze die moet overdragen aan de dagdienst.
Eigenzinnig als ze is – het kon een dochter van Bosch zijn – gaat ze op eigen houtje toch graven in de kwestie van een gruwelijke mishandelde en ontvoerde travestiet en een schietpartij in een nachtclub waarbij vijf doden vallen. De surfster komt heel veel in haar naspeuringen; te ver in feite, want haar eigen leven komt op het spel te staan.
Connelly is en blijft de allerbeste, hoe zijn held of heldin ook heet. Plot, dialogen, tempo, de vele wendingen, de verbazingwekkende ontknoping: niemand kan een politieroman schrijven zoals de Amerikaan.
PS: de komende dagen nog een paar topthrillers om mee te nemen op vakantie.