Archief per maand:
Archief per jaar:

Tien maanden cel voor oplichting

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Ricardo G. (25) uit Den Helder heeft tien maanden cel gekregen voor zijn aandeel in grootscheepse oplichting. Geëist was anderhalf jaar gevangenisstraf.

De Nieuwedieper, Virginia E. (34) uit Amsterdam en haar partner Furgil R. (34) uit Diemen maakte zich schuldig aan phishing. Dat is hengelen naar vertrouwelijke financiële data. E. belde onder valse naam en hoedanigheid de penningmeester van een sport- of buurtvereniging, parochieraad of ouderenbond in een slaperig dorp ergens in het land. Die trapte in de smoes van de dame en gaf rap de inlogcodes voor internetbankieren. Het geld op de club- en soms de privérekening werd overgeboekt naar bankrekeningen van katvangers, geronseld door G. en voornamelijk R.

Sommige clubs raakten tienduizenden euro’s kwijt, een benadeelde zelfs 74.000 euro. In totaal is bij rond 100 verenigingen en ideële stichtingen 1,4 miljoen euro afgeschreven. Mede door tussenkomst van banken kon ruim negen ton worden gered. De rechtbank heeft R. een gevangenisstraf opgelegd van 32 maanden, na een eis van vier jaar. E. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan zestien voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Tegen haar was drie jaar geëist, maar de rechters hielden rekening met het feit dat ze een groot gezin heeft te onderhouden, haar openheid van zaken en dat ze spijt betoonde.