Archief per maand:
Archief per jaar:

Tientallen gedupeerden van babbeltruc gemiddeld 88 jaar oud

Tegen oplichter werk- en celstraf geëist
door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Steven M. (38) uit Purmerend heeft volgens het openbaar ministerie tientallen bejaarden in het land opgelicht voor 45 tot 390 euro. De eis luidde: 180 uur onbetaalde arbeid plus vijftien maanden cel, waarvan 11,5 maand voorwaardelijk.
De verdachte zat financieel aan de grond. Om uit de schulden te komen, verzon hij zijn babbeltruc. Mensen zouden te veel betaalde rioolbelasting terugkrijgen, mits ze aan hem als gemeenteambtenaar de administratiekosten afdroegen. Hij bediende zich van wisselende valse namen, onder meer van bekende oud-politici als Pronk of Biesheuvel. Zijn slachtoffers waren zonder uitzondering op leeftijd: gemiddeld 88 jaar.
Huilen
Huilend van schaamte vertelde hij de rechtbank gisteren over zijn methode. ,,Ik reed in een gemeente rond om bejaardenwoningen uit te zoeken. Ik kon aan de inrichting vaak zien dat er oude mensen woonden. Ik koos bewust deze leeftijdsgroep, omdat die gemakkelijk om te praten valt, bovendien contanten in huis heeft.” De gedupeerden vertrouwden de netjes geklede ‘meneer van de gemeente’, die zo vriendelijk en voorkomend was.
Hij begon zijn strooptocht op 11 augustus van het vorig jaar in IJmuiden. De bewoner in kwestie zou 7000 euro terugkrijgen van de gemeente, als er direct 115 euro werd afgetikt. M. schreef een kwitantie uit, afkomstig uit een boekje van zijn ter ziele gegane stofferingswinkel in Alkmaar. Daarmee zette hij de politie op zijn spoor. Want de benadeelde rook onraad, deed aangifte en gaf de agenten de kwitantie. Daarop bleek een vingerafdruk van M. te zitten.
Bekend
Het onderzoek bracht tot M. arrestatie op 22 maart 27 vergelijkbare zaken aan het licht, in bijvoorbeeld Leiden, Uithoorn, Alphen aan den Rijn en Oegstgeest. Achttien incidenten kon het OM voor 100 procent aan M. toeschrijven. Tot voor kort had M. alleen ‘IJmuiden’ bekend, dus iedereen bereidde zich voor op een uitputtende zitting. Het viel achteraf mee, omdat de Purmerender alle achttien toegaf: zijn angst om na 3,5 maand voorarrest weer naar de cel te moeten, deed hem besluiten schoon schip te maken.
De uitspraak is op maandag 1 oktober.