Archief per maand:
Archief per jaar:

Toch oplossing moord ‘bankier onderwereld’?

Moord op Endstra wellicht toch opgelost?

Moord op Endstra wellicht toch opgelost?

Het lijkt er op dat de moord op ‘bankier van de onderwereld’ Willem Endstra toch nog wordt opgelost. Het openbaar ministerie heeft een nieuwe getuige die meer licht kan werpen op de zaak.

Het is niet duidelijk om wie het gaat. Het OM verschaft meer duidelijkheid op de regiezitting op 10 november.

Endstra werd op 17 mei 2004 op 51-jarige leeftijd vermoord. Hij werd op de Apollolaan in Amsterdam neergeschoten toen hij in zijn auto wilde stappen. De Rus Namik Abbasov was volgens justitie verantwoordelijk voor de liquidatie. Hij overleed twee jaar geleden in een Nederlandse cel na een hersenbloeding.

Abbasov zou, volgens de NOS, buiten de officiële verhoren om hebben gesproken met politiemensen en een officier van justitie. Aan hen had hij gezegd dat de opdracht voor de moord op Endstra kwam van Donald G., een ‘nauw contact’ van Willem Holleeder. Of Abbasov de trekker overhaalde is echter niet duidelijk. Helemaal onduidelijk is wie de opdrachtgever was. Het OM hoopt daar in een nieuwe zitting meer duidelijkheid over te geven.

Bankier

De vastgoedhandelaar was in opspraak gekomen doordat topcrimineel John Mieremet hem de bankier van de onderwereld noemde. Volgens Mieremet investeerden criminelen hun zwarte geld via Endstra in vastgoed.

Na de moord op Endstra werd duidelijk dat hij tot kort voor zijn dood gesprekken voerde met de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie. Endstra zei dat Willem Holleeder verantwoordelijk was voor zeker 25 liquidaties. Ook zou Holleeder hem tientallen miljoenen hebben afgeperst.

Drie mannen uit Alkmaar worden nog vervolgd voor betrokkenheid bij de liquidatie van Endstra. Zij zouden zijn gangen zijn nagegaan, zodat de moordenaar precies wist waar en wanneer hij moest toeslaan.

Stille

Noem ‘Endstra’ en iedereen zegt ‘Endstra-tapes’, de vijftien lange gesprekken die Willem Endstra in het diepste geheim voerde met rechercheurs van de sectie stiekem van de Amsterdamse politie. Zeg ‘Endstra’ en de echo klinkt: Holleeder. Maar hoe zat het ook al weer?

Willem Endstra begint op zijn zestiende in het familiebedrijf en bouwde dit uit tot een vastgoedbedrijf. In 1987 richtte hij het vastgoedbedrijf Convoy Vastgoed BV op. Endstra wordt er in 1992 van verdacht dat hij via onroerendgoedtransacties geld witwast van een xtc-bende. In 1995 is hij opnieuw in beeld; dit keer in verband met omvangrijke hasj-transacties. In datzelfde jaar betaalt hij volgens enkele kranten ruim een miljoen gulden (circa 450.000 euro) aan justitie om strafvervolging te voorkomen.

Intussen bouwt Endstra rustig verder aan zijn onroerendgoedimperium. In 2001 is hij betrokken bij de aankoop van het voormalige Brits militair vliegveld RAF Laarbruch, vlak over de Nederlandse grens tussen Nijmegen en Venlo, nu bekend als Airport Weeze of als Düsseldorf Niederrhein. In een later stadium wordt daar onder anderen Erik de Vlieger bij gehaald.

Eind 2001 moet Endstra uit het project stappen, nadat de Duitse overheden erachter komen dat de Nederlandse justitie hem op de korrel heeft. Later zou blijken dat Endstra daarna toch zes miljoen euro in het vliegveld heeft gestoken.

Endstra kent De Vlieger al van eerdere samenwerking, samen met vastgoedhandelaar Klaas Hummel. Het drietal koopt in 1999 het World Fashion Center in Amsterdam. In 2001 verbreekt De Vlieger de samenwerking. Endstra is in 2000 ook medeaandeelhouder van twee Amsterdamse havenbedrijven van De Vlieger, hoewel deze de banden met Endstra steeds heeft ontkend. Endstra zou De Vlieger ook in contact hebben gebracht met Willem Holleeder, nadat De Vlieger ruzie heeft gekregen met Israëlische vastgoedhandelaren.

Mieremet

In  2002 raakt Endstra bij het grote publiek bekend als John Mieremet (helft van het duo Spic & Span met Sam Klepper, beiden geliquideerd) in dagblad De Telegraaf verklaart dat Endstra de ‘bankier’ van de onderwereld is. Willem Holleeder zou zijn gewapende arm zijn. Mieremet heeft op dat moment met beiden een geschil. Endstra ontkent, maar heeft de schijn tegen.

Nadat op 24 januari 2003 Cor van Hout wordt geliquideerd, noemen informanten tegenover de Amsterdamse politie Endstra als volgend slachtoffer. Op14 mei 2004 maakt de Amsterdamse rechtbank bekend dat Endstra niet wordt vervolgd voor witwaspraktijken. Hiervoor zijn in zijn boekhouding geen aanwijzingen gevonden. Wel loopt er tegen hem nog een zaak wegens valsheid in geschrifte. De dag erna is Endstra te gast in het tv-programma Business Class van collega-vastgoedhandelaar Harry Mens.

Mens

Een hoogst opmerkelijk optreden, omdat hij tot dan toe vrijwel alle verzoeken van journalisten om een interview heeft afgewezen.  Niet voor niets luidt zijn bijnaam Stille Willem. Hij verklaart bij Mens dat er nu veertien jaar achter hem wordt aangelopen en dat er nooit iets is gevonden.

Volgens Endstra moest justitie concluderen dat er met hem niets mis is. Willem Holleeder kent hij helemaal niet. Dat ze samen op een bankje hebben gezeten, is toevallig. Verder maakte Endstra gewag van illegale praktijken van de politie. Gewapende politiemensen zouden zonder toestemming huiszoekingen in zijn woning hebben verricht.

 

Holleeder (rechts): die ken ik niet, aldus Endstra,

Holleeder (rechts): die ken ik niet, aldus Endstra.

De televisieopnames worden op 16 mei uitgezonden. En later is hij dood. Op 17 mei 2004, om kwart over twaalf vlak bij zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam Oud-Zuid, wordt hij neergeschoten. Korte tijd later overlijdt Endstra aan zijn verwondingen.

Over de doden niets dan goeds? Dat gaat niet op voor Endstra. Beetje bij beetje druppelen verhalen naar buiten over zijn connecties in en met de onderwereld. Zo is daar het hardnekkige gerucht dat Endstra is vermoord, omdat bekend werd dat hij met twee Hells Angels de liquidatie van Holleeder heeft beraamd. Dat zou zijn gebeurd in het restaurant van Airport Weeze. De naam van Angels-president Big Willem van Boxtel valt in dit verband. Van Boxtel wordt afgezet als leider van de motorclub .

 Afpersing

Ook wordt publiekelijk dat Holleeder naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2002 Endstra afperst. Het zou gaan om tientallen miljoenen euro’s. Als Endstra een keer niet wil betalen, tuigt Holleeder hem af in het Amsterdamse Bos, wordt gefluisterd. Endstra heeft er in elk geval genoeg van en gaat in zee met de criminele inlichtingeneenheid (CIE) van de politie in Amsterdam. In vijftien lange gesprekken, gevoerd vanaf de achterbank van een rijdende, onopvallende wagen, loopt de vastgoedhandelaar leeg.

De achterbankgesprekken, daterend van maart 2003 tot en met januari 2004, zijn opgenomen . Endstra vertelt niet alleen dat hij wordt afgeperst. Ook dat Holleeder verantwoordelijk zou zijn voor 25 liquidaties, onder andere die op zijn zwager Cor van Hout, Sam Klepper, Jan Femer, George Plieger en Gijs van Dam jr. Hij zou Endstra vaak van tevoren hebben verteld dat er weer een liquidatie ging plaatsvinden. Endstra zou zo in 2002 John Mieremet voor een ophanden zijnde afrekening hebben proberen te waarschuwen.

De rechercheurs hebben hem herhaaldelijk gevraagd aangifte te doen, maar dat heeft Endstra steeds geweigerd. Hij schijt in zijn broek dat Holleeder voor een kleinigheidje wordt vastgezet en na zijn vrijlating wraak neemt. Endstra maakt notities over zijn gesprekken met de rechercheurs. Die verdwenen in november 2003 bij een inbraak uit zijn woning in IJmuiden.

Willem Holleeder en dertien medeverdachten worden opgepakt in de nacht van 29 op 30 januari 2006. Hij wordt verdacht van afpersing en mishandeling van vastgoedhandelaren. De dagboeken van Willem Endstra waarin hij melding deed van de afpersingen en mishandelingen zijn belangrijk bewijsmateriaal. Holleeder is na een eis van twaalf jaar veroordeeld tot negen jaar, ook in hoger beroep.

De achtergrondinformatie, mede gebaseerd op Wikipedia, komt uit het e-book ‘De Achterdam – Hoe een Alkmaars straatje strijdtoneel van advocaten en politici werd’, van Arno Ruitenbeek. Een download van deze uitgave kost 12,95 euro, zie www-nzg-journalisten.nl.