Archief per maand:
Archief per jaar:

Tolk ‘vergeten’: proces uitgesteld

Agressieveling pas in oktober voor rechters

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De rondzwervende Ahmet Z. (35) had moeten terechtstaan voor herhaald agressief gedrag in Beverwijk en Heemskerk. Maar omdat er weer eens geen tolk was, ging de zitting niet door.
In de vroege ochtend van 12 april hebben in de Reguliersstraat in Beverwijk ettelijke gewelddadigheden plaats. Z. zou met puntige stukken gebroken glas naar een vrouw hebben gegooid. Een man die een kopstoot krijgt. Hij eist een schadevergoeding van 702,50 euro. Een derde beschuldiging luidt dat Z. ramen heeft ingetrapt en -geslagen, onder meer met een losgerukte gordijnrails.
Ruim twee maanden later, op 21 mei, zwerft Z. zonder een cent op zak door Heemskerk. Dronken als een Maleier belt hij lukraak aan bij een flats op zoek naar hulp. Hij dondert in een sloot, tracht tevergeefs voorbijgangers ertoe te bewegen hem te helpen, waarna hij op de Laan Archeologie een man in het gezicht stompt. Deze benadeelde wil 454,20 euro schadevergoeding hebben.
Doodslag
Hij is vorig jaar veroordeeld voor een poging tot doodslag en mishandeling van zijn levensgezel, beide in Beverwijk. De Turk spreekt nauwelijks Nederlands en bemoeit zich niet met de Nederlandse samenleving. De verhoren bij politie en rechter-commissaris zijn dan ook gehouden met hulp van een Turkse tolk. Openbaar ministerie en rechterlijke organisatie weten dat, maar slagen er nu toch in om de tolk niet op te roepen. Dat is lang niet de eerste keer; ergens in de krochten van de paleizen van justitie lijken niet alle draadjes verbonden. Maar behalve dat de zittende en staande magistratuur elkaar op zo’n moment hulpeloos en hopeloos aankijken, gebeurt er niets. Zodat de volgende ‘vergeten tolk’ zich aandient.
Terwijl dit een cruciaal moment is voor Z., aldus zijn advocaat. De raadsman is bang dat de rol van zijn cliënt hier is uitgespeeld, als hij geen professionele hulp krijgt. Daarom dringt de raadsman er op aan het proces ondanks de taalproblemen af te maken, in de hoop dat er snel beslissingen worden genomen. De rechters proberen het tegen beter weten in een kleine tien minuten, maar Z. begrijpt hun vragen niet. Op 7 oktober moet het lukken, met een tolk dit keer.