Archief per maand:
Archief per jaar:

Topman FIP moet nu tuintjes schoffelen

Veroordeeld voor beleggingsfraude

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Michael van D. (52) en Max B. (52) zijn beiden, overeenkomstig de eis, veroordeeld voor beleggingsfraude met Frankendael Internet Participaties (FIP). Het bedrijf is gevestigd in Nieuw-Vennep.
Begin van deze eeuw konden mensen voor 5000 gulden of een veelvoud daarvan instappen in elf commanditaire vennootschappen (CV’s) van FIP. Hun spaarcenten en geleende bedragen zouden volgens topman Van D. en fiscaal expert B. tot 64,1 procent rendement opleveren.
Met de CV’s werd gehandeld in domeinnamen en werden webwinkels opgericht. Volgens de verdachten was met het ‘nieuwe medium’ internet goud te verdienen. Frankendael garandeerde ook terugkoop met winst. Bovendien zou de belastingdienst de CV-deelnemers aanmerken als ondernemers. Dat leverde interessante aftrekposten op.
Al vrij kort na de start bleek het een zeepbel. Op een bijeenkomst in Het Trefpunt in Nieuw-Vennep in 2002 zette Van D. de inmiddels waardeloze participaties om in obligatieleningen. Die gaven recht op aandelen in The Internet One (TIO), een beursgenoteerde onderneming. In 2004 was TIO failliet en was duidelijk dat de deelnemers waren opgelicht.
Van D. en B. hebben de inleg van in totaal ruim 500.000 euro gebruikt om hun eigen kwakkelende BV’s van de ondergang te redden. Beiden kregen van de rechtbank 240 uur onbetaalde arbeid en drie maanden cel voorwaardelijk. Tuintjes schoffelen, dat is wat anders dan de boel oplichten…
Onafhankelijk financieel adviseur Hendrik de R. (72), die participaties aan de man had gebracht bij zijn klanten, werd vrijgesproken.