Archief per maand:

Topthriller met humor

Christian Frascella: Het is te koud om te sterven

Uitgeverij Brooklyn

€18,99

Een goede thriller schrijven is moeilijk. Alles moet kloppen: intrige, dialogen, karakters, ontknoping, geloofwaardigheid. Er dan ook nog de juiste hoeveelheid en kwaliteit (liefst inktzwarte) humor aan toevoegen, zonder de spanningsopbouw af te breken, is slechts weinigen gegeven. Elmore Leonard ooit, Harlan Coben als de grootmeester en nu ook deze Italiaanse auteur.

Als na dit voortreffelijke debuut een minstens zo overtuigende tweede boek over privédetective Contrera volgt, heeft hij het pleit wat mij betreft gewonnen. De veertiger Contrera werkt vanuit de wasserette van Mohamed, gevestigd in de Turijnse achterbuurt Barriera, aan klusjes waarvoor hij als politieman waarschijnlijk zijn neus had opgetrokken. Maar ja, een corrupte, drugsverkopende ex-dienaar die weinig geld en nog minder vrienden heeft, neemt alles aan.

Zo raakt hij verzeild in een moordzaak, trapt hij de ‘ndrangheta en zijn Albanese zetbazen op hun teentjes, en weet nog meer vijanden te maken. Het sarcasme waarmee hij de wereld, inclusief zichzelf, benadert is van ongekende klasse. Frascella belooft een trilogie, ik kan niet wachten.

Arno Ruitenbeek