Archief per maand:
Archief per jaar:

Topvrouw Heineken opent kaasmarkt

Charlene de Carvalho-Heineken, ambachtsvrouwe van Heerlijkheid Oudorp en beschermvrouwe van de Stichting Historisch Oudorp, luidt morgen (12 juni) om 10 uur de bel van de Alkmaarse kaasmarkt.

Aanleiding om de topvrouw van het Heineken-concern uit te nodigen voor de opening van de kaasmarkt, is dat zij tien jaar beschermvrouwe is van de historische vereniging. De Stichting Historisch Oudorp is opgericht op 6 oktober 2005.

De stichting onderzoekt en beschrijft de geschiedenis van het dorp (dat sinds 1972 deel uitmaakt van de Gemeente Alkmaar) en haar bewoners. Elk jaar worden lezingen en historische wandelingen gehouden en verschijnt de jaarlijkse kroniek. Oudorp heeft, doordat het jarenlang een zelfstandige gemeente is geweest, een rijke geschiedenis die verschilt van de meeste andere wijken binnen Alkmaar.

Weduwe

De verbinding tussen Oudorp en de familie Heineken dateert van 1838, toen Cornelis Heineken huwde met de weduwe Anna Schumacher – Van der Paauw, wier eerste echtgenoot ambachtsheer was van de Heerlijkheid Oudorp. Gerard Heineken, de oudste zoon van het echtpaar Cornelis en Anna, was in 1864 de oprichter van de Heinekenbrouwerij.

Alfred Heineken (achterkleinzoon van Cornelis Heineken) was Heer van Oudorp tot aan zijn overlijden in januari 2002. Zijn erfopvolgster is Charlene de Carvalho-Heineken.

Band tussen Heineken en Heerlijkheid Oudorp. Foto:  commons.wikimedia.org

Band tussen Heineken en Heerlijkheid Oudorp. Foto: commons.wikimedia.org