Archief per maand:
Archief per jaar:

Tot tien maanden cel geëist tegen trio

Ontvoering ook na 2,5 jaar raadselachtig

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Een jonge, 5,5 maand zwangere bewoonster van daklozenpension Spaarnezicht in Haarlem wordt op 29 september 2009 korte tijd ontvoerd. Ruzie over een flink geldbedrag lijkt de achtergrond van dit incident. Tegen de drie verdachten is tot tien maanden cel geëist.
De Hoofddorpse halfbroers Charwad S. (22) en Sergio U. (28) en Amsterdammer Jay W. (25) stonden vrijdag terecht. Bijna 2,5 jaar na het misdrijf. Want het rechercheonderzoek ‘Pension’ heeft door getuigenverhoren veel vertraging opgelopen. Ook al omdat hoofdverdachte W. zwijgt als het graf, is na zoveel tijd raadselachtig wat er vooraf ging aan de ontvoering.
De Amsterdammer zou een hoop centen tegoed hebben van een vrouw. Hij was haar echter compleet uit het oog verloren en wist alleen, dat ze contact had met een vriendin van de Hoofddorpelingen.  Die net als hij Surinaamse wortels hebben.
W. vroeg S. en U. om het adres van hun kennisje te achterhalen. Die vroegen verder nergens naar. De zwangere zwerfster had onderdak gevonden in Spaarnezicht aan de Kruisweg. Het trio reed daar naar toe, op die een na laatste dag van september ’09 en vroeg haar buiten te komen.
Beklemd

W. was uit de auto gestapt en voerde een discussie met het slachtoffer, dat bleef weigeren het telefoonnummer te geven van de gezochte vrouw. Daarop duwde W. de Spaarnezicht-bewoonster ruw in de driedeurs auto.  Zij raakte beklemd tussen de achterbank en de passagiersstoel van U. De laatste hielp haar op, zodat ze achterin kon plaatsnemen naast het kinderzitje. Maar tegelijkertijd zette U. zijn stoel achteruit. Omdat W. pal naast haar zat, kon ze geen kant meer op.
S. stapte achter het stuur.  W. wilde dat hij naar Spaarnwoude reed, maar volgens S. heeft hij daar nooit aan gedacht. ,,Ik moest een rondje maken om weer bij de Kruisweg uit te komen. Net als mijn broer schreeuwde ik tegen haar dat ze het nummer aan W. moest geven. Niet om haar te bedreigen, maar om haar te helpen. Als W. had wat hij wilde, zou het afgelopen zijn”, vertelde S. de rechters.
Na een minuut of vijftien te hebben rondgereden, had W. haar telefoon, met het nummer van de vrouw, te pakken. In de buurt van Spaarnezicht werd het ontredderde slachtoffer uit de auto gezet. Of W. zijn doel heeft bereikt, vertelt het verhaal niet. De eis tegen hem luidde: tien maanden, tegen de broer 180 cel, waarvan 120 dagen voorwaardelijk.
De uitspraken zijn op 27 januari.