Archief per maand:
Archief per jaar:

Tot vier jaar geëist tegen Amsterdamse kinderen

Hoofdverdachte overval juwelier ontsnapt uit gevangenis

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De minderjarige hoofdverdachte van de gewapende overval op een juwelier in de Anegang in Haarlem op 27 oktober 2010, blijkt ontsnapt uit de gevangenis. De nu zeventienjarige Abdellah ‘Appie’ B. is bijna vier maanden voortvluchtig.
B. nam zaterdagavond 23 juli de benen uit jeugdinrichting De Amstelbaken in Amsterdam. Dat bevestigt justitiewoordvoerder Wim de Bruin, die niet ingaat op vragen of B. hulp heeft gehad bij zijn vlucht, bijvoorbeeld van binnenuit de inrichting.
De Haarlemse rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor het proces tegen negen mannen en jongens die betrokken zouden zijn bij de overval een jaar geleden. Vier jongeren op scooters, onder wie volgens een politie-informant de destijds zestienjarige B.,  reden ’s ochtends de Anegang in en stormden de juwelenwinkel binnen.  Het personeel werd onder schot gehouden, terwijl de vermomde overvallers de vitrines insloegen en 5,6 kilo aan goud buit maakten. Het kwartet verdween op hun scooters en stapte over een in gereedstaande bestelbus.
Vier

De eerste dag moesten drie minderjarigen voorkomen. Het ging naast Abdellah B. om vermeend overvaller Nouaman T. en Mahmut Y. (respectievelijk zeventien en zestien tijdens de overval). De laatste werkte als communicatieman van de groep. Tegen B. en T. werd vier jaar cel gëeist, Y. een jaar jeugddetentie.

De tweede dag stonden drie volwassenen terecht. Onder hen een neef van T., Anouar T. (22) die op 22 oktober 2010 rond 16 uur de juwelierszaak ‘aflegde’ met twee maten. Anouar T. en Yasir A. (20, stond de derde dag terecht) gingen de winkel binnen.
Eerder die 22e, rond 14 uur, was er al een verkenningsronde geweest.  Onur B. (19) ging de winkel binnen, zogenaamd om naar een halsketting te kijken. Eerder genoemde Y. reed op zijn motorscooter heen en weer in de Anegang, om te testen of iemand (snel) zou reageren op deze overtreding van de regels in de voetgangerszone. Alles bedoeld om na te gaan waar de eventuele problemen waren voor, tijdens en na de overval vijf dagen later.

De eisen tegen Onur B. (geen familie van Appie) en Anouar T. luidden: anderhalf jaar cel. De enige niet-Amsterdammer in het gezelschap is juwelier Joey P. De 21-jarige Bosschenaar zou de buit hebben geheeld voor 56.000 euro, een kwart van de winkelwaarde.  Hij heeft daar volgens justitie 44.000 euro zelf aan verdiend. Die zwarte winst moet hij aan de Staat betalen, was op de tweede dag – naast twee jaar cel – de eis tegen P.