Archief per maand:
Archief per jaar:

Tot vier jaar geëist tegen drie afpersers

Advocaat: ‘Slachtoffer gek en gevaarlijke crimineel’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Drie Haarlemmers hebben tot vier jaar cel horen eisen voor de gewelddadige afpersing van een plaatsgenoot. Niemand, ook het slachtoffer niet, heeft openheid van zaken willen geven over de achtergronden van de gebeurtenissen op  en rond 11 augustus. Ook bij de rechtbank bleven twee verdachten vaag over een geweigerde incasso, de derde zweeg.
Voor de officier van justitie ‘maakte het weinig uit of de affaire zich afspeelde in de boven- of onderwereld’: ,,Duidelijk mag zijn dat je conflict zo niet oplost.” Toch zijn er volgens de aanklager aanwijzingen dat lieden uit het criminele milieu iets uit te vechten hadden.
Zo heeft het drietal een strafblad, dat er vooral in het geval van Leroy C. (31) niet om liegt. Hij verbleef in een half open gevangenis , in de laatste fase van een straf van vijftien jaar omdat hij tien jaar geleden iemand doodschoot. Zijn vervroegde invrijheidstelling op 15 november is op de lange baan geschoven. Wat justitie betreft moet hij de laatste vijf jaar ook brommen.
BoefC.’s advocaat L. Woltring was er als de kippen bij om het slachtoffer af te schilderen als een boef: ,,Gepakt met een wietplantage, leent geld uit aan dubieuze types en vergelijkt zichzelf met Holleeder. Ben je dan gek of een gevaarlijke crimineel? Ik sluit geen van beide uit.”

Het proces begon met de vertoning van beelden van de beveiligingscamera die hing in het kantoor van de gedupeerde. De laatste is daar op 11 augustus samen met Toon S. (51). Even later komen C. en verdachte nummer drie Marco H. (26) de ruimte binnen en beginnen in te slaan en te schoppen op hun ‘gastheer’. S. blijft onbewogen, tot het pak rammel klaar is.  Het drietal verlaat het pand en stapt in een auto. Des te vreemder dat S. bij de politie verklaart dat hij niets met de mishandelingen en de andere twee te maken heeft.
BoeteDe vriendin van de benadeelde belt 112. De politie komt, maar de licht gewonde ondernemer wil aanvankelijk geen aangifte doen. Dat verandert nadat hij op 12 augustus in de bar van het Van der Valk-hotel in Schalkwijk een gesprek heeft gehad met C. en H. Hij zou zijn mond voorbij hebben gepraat (tegenover justitie) en daarom een boete van 60.000 euro moeten betalen. Dreigementen dat hem of zijn vriendin iets naars gebeurt als hij niet betaalt, ook in een bezoekje van de twee mannetjesputters op 16 augustus aan zijn bedrijf, doen hem besluiten wat aan de politie te vertellen.

De eis tegen S. luidde: twee jaar. H. en C. hadden beide (vuur- en andere) wapens in bezit en zouden volgens justitie respectievelijk 2,5 jaar en vier jaar moeten krijgen.
De uitspraken zijn 21 december.