Archief per maand:
Archief per jaar:

Tot zes jaar voor drugshandel via internet

De Haarlemse rechtbank heeft vier verdachten veroordeeld voor langdurige drugshandel via internet, export van amfetamine, xtc-pillen en lsd en witwassen. De hoogste straf is zes jaar.

Er werd gehandeld onder diverse accountnamen via darknet markets en betaald in bitcoins. Die werden omgezet in euro’s, om zo te verhullen dat ze van misdaad afkomstig waren. De 27-jarige De V. krijgt zes jaar gevangenisstraf  na een eis van acht jaar. De rechtbank ziet hem als de persoon die met het account AmsterdamUnited de handel in drugs dreef. Zijn verklaring dat hij alleen een keer geholpen heeft in verband met een ICT-probleem rond de privé- en publieke (PGP)-sleutel voor het account, is  niet geloofwaardig.

De 57-jarige P. is tot 4,5 jaar veroordeeld. Gezien zijn rol zou een celstraf, zoals geëist, van zes jaar gerechtvaardigd zijn, maar hij krijgt ‘korting’ van 1,5 jaar. Hij heeft alle feiten bekend en was first offender. De 26-jarige Pf. komt goed weg met drie jaar, waar ook acht jaar is geëist. Hij handelde als ‘vendor’ met het account Albert Heijn en Bulkking in drugs. De rechtbank gaat ervan uit dat hij al langer in drugs handelde dan hij zelf bekende, maar acht minder bewezen dan de officier van justitie.

Vriendin

De rechtbank veroordeelt de 35-jarige K. tot een werkstraf van 240 uur (ook geëist, naast twee maanden gevangenisstraf voorwaardelijk). Ze is de vriendin van De V. en in de periode dat ze met hem samenwoonde, leidde ze een luxe leventje, met dure vakanties. De rechtbank verwijt haar dat ze te weinig kritische vragen naar de herkomst van de contante geldstromen en goederen heeft gesteld en dus aanmerkelijk onvoorzichtig is geweest.

“De handel is professioneel opgezet, door gebruik te maken van anonieme wereldwijde marktplaatsen op internet als Silkroad, Agora en Evolution”, aldus het vonnis. De daders opereerden onder diverse schuilnamen en voerden planmatig drugs uit naar veel landen. Het eigen gewin ging boven de veiligheid van de afnemers. Deze werden willens en wetens blootgesteld aan zeer ernstige gezondheidsrisico’s.

De inbeslaggenomen 400.000 euro en spullen zoals horloges en auto’s zijn verbeurd verklaard.