Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Tromp publiekelijk vermorzeld’

“Ik probeer mijn man een stem te geven. Hij heeft de beste bedoelingen gehad, maar hij is publiekelijk vermorzeld. Wat iedereen ook vindt, wat deskundigen ook zeggen: wij, familie en vrienden, blijven ijveren voor zijn eerherstel.”

Dat zei Anneke Tromp gisteren in de rechtbank in Alkmaar. De weduwe van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn had daar de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) gedaagd. De huisarts werd in oktober 2013 door de IGZ op non-actief gezet en pleegde later zelfmoord. De weduwe vindt dat de inspectie dat verstrekkende besluit nooit had mogen nemen.

Huisarts Tromp gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die korte tijd later overleed. Een aanwezige co-assistente van het AMC in Amsterdam stapte hierop naar haar begeleider, die de IGZ inlichtte. De inspectie bracht de zaak vervolgens aan bij het openbaar ministerie (OM).

De huisarts werd begin oktober voor zeven dagen op non-actief gesteld. Tromp tekende bezwaar aan tegen dat besluit, maar maakte kort daarna een einde aan zijn leven. In mei 2014 erkende de inspectie dat het verbod een te ruime reikwijdte had gehad en dat het had moeten worden beperkt tot de palliatieve zorgverlening. In verband met het overlijden van Tromp besloot de IGZ het besluit te herroepen.

Bron: ANP

'Tromp had goede bedoelingen.'

‘Tromp had goede bedoelingen.’