Archief per maand:
Archief per jaar:

Trouwring en schoen Maria Tesselschade gevonden

De diamanten ring en de opengewerkte damesschoen die zijn gevonden bij opgravingen aan de Langestraat, zijn van niemand minder dan Maria Tesselschade Roemers Visscher geweest.

Van begin af aan was al duidelijk dat de vondst van de ring en de schoen bijzonder waren. Ze zijn in hetzelfde pakket met materiaal gevonden als de al eerder aan dichteres en graveerster Maria Tesselschade (1594-1649) toegeschreven fragmenten gegraveerd glas. Dankzij de inzet van de gemeentelijk archeologen en de specialisten kon er een zeer scherpe datering aan gegeven worden.

Maria's ring/ Foto: Walter Lensink/Vind Magazine

Maria’s ring. Foto: Walter Lensink/Vind Magazine

Op basis van de zeer specifieke vorm van het slijpsel kan de ring volgens juwelenhistoricus Martijn Akkerman vroeg in de jaren 20 van de zeventiende eeuw gedateerd worden. Maria Tesselschade is in 1623 getrouwd met Allard Crombalch. Het feit dat er in die periode niemand anders gewoond heeft op dit kavel aan de Langestraat die rond die tijd in het huwelijk getreden is, concluderen de gemeentelijk archeologen dat de ring en de schoen met aan zeer zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van Maria Tesselschade Roemers Visscher zijn geweest.

Dit is een vondst die van landelijk historisch belang is. De gedane vondsten scheppen een tastbaar beeld van een hele bijzondere vrouw. Dit is zo bijzonder dat het Stedelijk Museum Alkmaar in samenwerking met de gemeentelijk archeologen vanaf februari tot begin zomer 2017 een tijdelijke expositie gaat organiseren.