Archief per maand:
Archief per jaar:

Tv-presentator kan schadevergoeding wel op zijn buik schrijven

Slepend conflict Gaston Starreveld en makelaar
door arno ruitenbeek

haarlem – Een slepend conflict tussen tv-presentator Gaston Starreveld en zijn makelaar over de verhuur van Starrevelds woning in Heemstede wordt op 23 februari voortgezet bij de Haarlemse rechtbank. De door Starreveld geëiste schadevergoeding van ruim 113.000 euro kan hij hoe dan ook voor het grootste deel op zijn buik schrijven, heeft de rechter al aangegeven.
Starreveld, die bij de Postcodeloterij de prijzen uitreikt, en zijn vriendin Marisa Smid wonen in het Spaanse Marbella. Een poging in 2008 daar een grand-café van de grond te krijgen, mislukte. Ook de verkoop van hun huis in Heemstede, belast met een hoge hypotheek, ging niet door. Ze gaven makelaar JRS Van Seters uit Heemstede de opdracht een huurder te zoeken. Die werd tenslotte gevonden in Pieter R., die op 5 juni 2009 bij JRS een huurovereenkomst tekende voor drie jaar tegen 3950 euro per maand. R. betaalde de eerste maand huur en een even hoge waarborgsom, samen 7900 euro.
Op 10 augustus 2009 kreeg Smid een sms’je van R. dat hij vertrok uit het huis. Twee dagen later is daar een hennepplantage aangetroffen. De familie heeft bij de politie aangifte gedaan van vernieling en verduistering. Tegelijkertijd werd de makelaar aansprakelijk gesteld voor de schade van 113.103,16 euro exclusief rente en kosten.
JRS geeft toe dat zij zonder nader onderzoek afgegaan is op het verhaal van R., die netjes overkwam en in een mooie auto reed. Als de makelaar, zoals de advocaat van Starreveld, naspeuringen had gedaan, was direct aan het licht gekomen dat R.’s paspoort al een jaar verlopen was. Dat R.’s verhaal dat hij recent zijn onderneming had verkocht, een aantoonbare leugen was. Of dat hij al sinds september 2007 op het door hem opgegeven adres als ‘vertrokken’, onbekend waarheen’ uitgeschreven was uit de basisadministratie. R. is ook nu nog nergens te vinden.
Starreveld cs stellen dat ze JRS meermalen hebben gevraagd of de huurder betrouwbaar was en of JRS deugdelijk onderzoek heeft gedaan naar R.’s antecedenten en kredietwaardigheid. JRS ontkent dat. De rechter draagt Starreveld en Smid nu op te bewijzen dat JRS na vragen daarover heeft bevestigd dat de kredietwaardigheid en antecedenten van R. zijn onderzocht en in orde bevonden. Op 23 februari moet het stel bewijsstukken overleggen. Eventuele getuigen worden tussen maart en mei gehoord.  Over de schade zegt de rechter in het jongste vonnis, dat het leeuwendeel van die 1,13 ton niet wordt toegewezen. Het gaat om vergoeding van de huurderving. De rechter: ,,Zonder de gestelde tekortkoming van JRS zouden Smid cs evenmin huurinkomsten hebben gehad. Ze zouden met R. geen overeenkomst zijn aangegaan, stellen ze zelf.”