Archief per maand:
Archief per jaar:

Twaalf jaar voor doodschieten ex-vriendin

De rechtbank heeft Ferry de G. (36) uit Zaandam veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij schoot op 22 juni 2015 in Hoofddorp zijn ex-vriendin Raja Draaisma dood.

De officier van justitie vond moord bewezen en eiste vier jaar meer. Volgens de rechtbank heeft De G. het besluit om Draaisma te doden genomen zeer kort voordat hij daadwerkelijk heeft geschoten. Hij heeft daardoor niet de gelegenheid gehad na te denken over de betekenis en de gevolgen van die voorgenomen daad. Dus is voorbedachten rade niet bewezen, wordt hij vrijgesproken van moord maar veroordeeld voor moord.

De G. zegt uit noodweer te hebben gehandeld. Volgens hem werd hij als eerste door zijn ex-vriendin bedreigd en wist hij na een worsteling het wapen van haar af te nemen, waarna hij in het wilde weg heeft geschoten. De rechtbank heeft dit verweer verworpen.  Daarbij was onder meer de verklaring van een toevallige voorbijganger van belang. Zij zag hoe de man en de vrouw elkaar aan het duwen en trekken waren. Draaisma viel naar achteren en de getuige zag dat De G. op dat moment een wapen tevoorschijn haalde en meerdere schoten afvuurde. Hij heeft daarbij het slachtoffer drie keer geraakt, waaronder in het achterhoofd.

Dochtertje

Volgens andere getuigen had het slachtoffer alleen een sleutelbos in haar hand en is de man met het wapen in zijn hand rustig naar zijn auto gelopen en weggereden. Zijn ex-vriendin overleed op straat, vlak voor haar woning waar  haar dochtertje op haar stond te wachten. Uit onderzoek is gebleken dat zowel het letsel in het hoofd als het letsel in de borst ieder op zich de dood van de vrouw kon veroorzaken.

Voor de rechtbank telde zwaar dat De G. geen enkel berouw heeft getoond, de schuld nadrukkelijk bij zijn ex legt, haar in een kwaad daglicht probeert te stellen en zichzelf steeds presenteert als het slachtoffer in de zaak. Voorts heeft meegeteld in de hoogte van de straf dat de schietpartij plaatsvond in een woonwijk op een tijdstip dat er veel mensen op straat waren en dat de man een geoefend schutter is en een wapenvergunning voor meerdere wapens had.