Archief per maand:
Archief per jaar:

Twaalf  ‘stadsrechten’ voor West-Friesland in 1414 en 1415

Het Alkmaars historisch café biedt 27 oktober de lezing Twaalf ‘stadsrechten’ voor West-Friesland in 1414 en 1415.

Spreker is Joost Cox, gemeentesecretaris van Den Helder en specialist op het gebied van de Hollandse stadsrechten. Dit jaar viert onder meer Schagen het 600-jarig bestaan als stad. In de dertiende en veertiende eeuw krijgen drie plaatsen in West-Friesland stadsrecht: Medemblik (1289), Enkhuizen en Hoorn (beiden 1356). Nadien zijn Grootebroek (1364) en Schellinkhout (1402) aan de beurt.

Maar in 1414 en 1415 verleent de Hollandse graaf opeens aan maar liefst twaalf plaatsen (veelal combinaties van dorpen) binnen de Westfriese omringdijk, waaronder Schagen, Langendijk, Barsingerhorn, Hem en Wognum ‘stadsrechten’. Daarnaast krijgt in 1415 ook nog het eiland Texel een dergelijk recht. En later in de vijftiende eeuw worden nog enkele andere plaatsen hiermee begiftigd, waaronder ook het eiland Wieringen.

Joost Cox zal in zijn lezing ingaan op de volgende vragen: welke rechten betrof het hier eigenlijk, waren het wel stadsrechten of dienen we te spreken van ‘stederechten’ en waarom kregen al deze plaatsen juist in die jaren zulke rechten? Wat is de precieze geschiedenis van deze ‘stamboom van stadsrechten’? Tijdens de lezing zal naast beantwoording van deze vragen ook worden ingegaan op de betekenis van de middeleeuwse stadsrechten in het algemeen.

Plaats van handeling is bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar-Centrum aan de Gasthuisstraat 2. Aanvang is 20 uur, entree kost € 7,50 en € 5,00 voor abonnees, leden en vrienden van de deelnemende organisaties van het Alkmaars historisch café.

holland vector