Archief per maand:
Archief per jaar:

Twee broers schuldig bevonden

Voor geweld tegen politie naar cel

door arno ruitenbeek
haarlem – De 22-jarige Mamady C. uit Hoofddorp is voor geweld tegen drie politiemensen, in een Zuidtangentbus, veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast moet hij 120 uur onbetaalde arbeid verrichten.
De Haarlemse rechtbank volgde met dit vonnis het openbaar ministerie. Mamady C. zat elf dagen in voorarrest, kwam vervolgens vrij maar moet dus nog ruim 2,5 maand zitten. Hij en zijn aanhang waren ruim op tijd in het gerechtsgebouw, maar wachtten de uitspraak niet af. Kort voordat de bode de zaak uitriep, verdween het gezelschap de stad in. 
C. en zijn twee jaar jongere broer Mbemba uit Zwanenburg zaten volgens de beveiliging van Connexxion te eten in de nachtbus (wat verboden is) die op 14 oktober 2010 tientallen aangeschoten jongeren vervoerde. De broers weigerden uit te stappen. De politie stapte op de Aziëweg in Haarlem in. Met name de oudste C. gedroeg zich agressief. De jongste kreeg een werkstraf van 80 uur, omdat hij agenten hinderde bij de arrestatie van Mamady. Ook dat was gelijk aan de eis.
Bewezen is dat Mamady C. probeerde een politieman zwaar te mishandelen door hem in het gezicht te trappen. Aan dit slachtoffer moet C. een schadevergoeding van 600 euro betalen. Ook vond de rechtbank de mishandeling van twee andere agenten bewezen. C. sloeg hen in het gezicht. Een politieagente zag haar vordering tot schadevergoeding van 400 euro ook toegewezen.